szép otthon

2020.10.03. 07:00

Itt az árvácskaültetés ideje

Balkonládában, cserépben, tálban és a kertben egyaránt jól érzi magát az árvácska. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb őszi virág: viszonylag olcsón beszerezhető és a gondozása is egyszerű.

Vas Népe

Laza, tápdús, jó vízáteresztő képességű földet válasszunk az árvácskára Fotó: Shutterstock

A kerti árvácska az ibolyafélék családjába tartozik, több faj keresztezéséből hozták létre. Mára rengeteg színben, méretben és változatban elérhető.

Kétnyári növény, október elején–közepén ültessük el, hogy a fagyok beálltáig megerősödjön és gyökeret eresszen. Ideális esetben még az ősszel virágzik, és gond nélkül átvészeli a telet. A 12–17 Celsius-fok a legjobb számára. Egyébként félárnyékos és naposabb helyre is ültethetjük, de laza, tápdús, jó vízáteresztő képességű földet válasszunk. A leggyakoribb betegsége a peronoszpóra, amiről a levelek matt, kékes színre változott felülete árulkodik. Ha időben észleljük, kezelhető, más esetben inkább távolítsuk el a virág­ágyásból.

Laza, tápdús, jó vízáteresztő képességű földet válasszunk az árvácskára Fotó: Shutterstock

Kevesen tudják: az árvácska levelei és virágai is ehetőek. Salátákban vagy akár palacsintatésztában is fogyasztható. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!