szép otthon

2020.05.24. 07:00

Kezdőknek is: saját fűszerkert a balkonon

Oregánó a pizzára, majoránna a csirkére, menta a limonádéba – néhány cserépben vagy ládában akár a balkonon is tarthatunk fűszernövényeket. Ételeink frissek és egészségesek, otthonunk illatos és mutatós lesz ezeknek a nem túl sok törődést kívánó növényeknek köszönhetően.

Vas Népe

Nem túl sok törődést kívánnak a fűszernövények Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A fűszernövények nem nőnek magasra, ezért cserépben, ládában is elélnek, de akár a veteményes szélén szegélynövényként vagy virágzó évelők közé a sziklakertbe is ültethetjük őket. Bátran párosíthatók ehető virágokkal is, mint például a köröm- vagy búzavirággal. Amire figyelni kell, az az, hogy azonos adottságú, hasonló gondozást igénylő fajtákat tegyünk egymás mellé. A bazsalikom, a kapor, a zsálya, a kakukkfű, a koriander, a bor­sikafű, az oregánó, a levendula például mediterrán származásúak, ezért sok meleget és kevés locsolást igényelnek. Ezeknek érdemes napos helyet keresni, ugyanakkor a menta, a petrezselyem vagy a borágó nedves talajban, árnyékos helyen is jól érzi magát.

Egyébként magról és kész palántáról is ültethetünk fűszernövényeket. Kapható számukra speciális ültető közeg, de sima általános virágföldben is termeszthetők. Akármelyiket is választjuk, a megfelelő vízelvezetésről gondoskodni kell, a pangó víz gyorsan a növény pusztulását okozhatja. Teának, illetve fűszernek általában virágzáskor vágjuk a fűszernövényeket. A szárakat kis csomókba kötve, szellős, száraz helyen felfüggesztve kell kiszárítani, majd a virág- és levélrészeket a szárról lemorzsoljuk, és sötét, száraz helyen tároljuk.

Nem túl sok törődést kívánnak a fűszernövények Fotó: Cseh Gábor

A fűszernövények azért is hasznosak, mert színekkel, illatokkal töltik meg a teret. A kakukkfű, a rozmaring vagy a zsálya virágával is dekorálja a balkont, így dísznövényként is ideális. A kertben pedig több zöldség fejlődésére jól hatnak: elriasztják a kártevőket. Jól illik például a bazsalikom a paradicsom mellé, a petrezselyemnek jó szomszédja a retek, a paradicsom és a hagyma. A levendula a hangyákat, a menta a káposztalepkét tartja távol, a torma pedig, ha gyümölcsfák tövéhez ültetjük, monília ellen fejti ki jótékony hatását.

Jó tudni, hogy a fűszer- és gyógynövényeknek kevés károsítója, illetve betegsége van, ezért nem kell őket permetezni. Az egynyári fajtákat évente kell vetni, és a késő fagyokig hajtanak, az évelők egész évben a kertben maradhatnak, tavasszal újra kihajtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!