Otthon

2012.09.18. 05:55

Könnyebb a kőháznál - Egy nyár alatt elkészült a kényelmes családi ház

Nyőgér - Ha kellene Nyőgérben földregéstől tartani, Takácsék akkor is biztonságban lennének. Emellett azonban sokkal lényegesebb szempontokat is figyelembe vettek, amikor az új családi ház megépítésekor egy korszerű, könnyűszerkezetes technológiát választottak.

Tersztyánszky Krisztina

Takács Attilánál és családjánál a nyár közepén jártunk, amikor az "Öné a legszebb kert?" felhívásunkra beérkezett pályázatukat mutattuk be rovatunkban. A családfő már akkor felhívta a figyelmünket, hogy milyen gyors, egyszerű és gazdaságos technológiát sikerült találni a szép új családi ház felépítéséhez. Íme a történet röviden.

Amikor 2009-ben napirendre került a régi ház lebontása, Takács Attila és családja egy közeli rokon jó tapasztalata alapján egy energiatakarékos, környezetbarát, tüzihorganyzott acélszerkezetes építési rendszer mellett döntött. Vonzó volt számukra a technológia alkalmazói által ígért rövid kivitelezési idő, a könnyű, mégis stabil szerkezet, a jó hő- és hangszigetelés, s az, hogy az úgynevezett száraz építési technológia miatt a lakás elkészülte után azonnal beköltözhettek.

- A tervrajz saját elképzeléseink alapján, a hosszan hátranyúló telek adottságainak megfelelően készült el, ugyanúgy, mint egy hagyományos, téglaépítésű háznál - magyarázza Attila, a családfő. - A továbbiakban azonban a házat úgy rakták össze, hogy elkerültünk minden hagyományos szállítási, építkezési kényelmetlenséget. A kivitelező a tervrajz alapján méretre szabva gyártotta le a vetemedés- és repedésmentes fémprofilokat, amelyeket leszállítottak és a helyszínen szereltek össze az előre megöntött alapra. Így elkészült a ház fémszerkezete. Ezt követően elkészült a külső gipszkartonozás, a házra rákerült az ugyancsak fémszerkezetből álló tető, majd a szerelvényezés és szigetelés után a falak a belső gipszkarton felülettel egészültek ki. Ezzel a technológiával könnyű és vékony falak építhetők, ugyanakkor nagyon jó hőszigetelő hatás, akár ötven százalékos fűtési megtakarítás is elérhető. Az épület belső terében a glettelés után már lehetett is festeni a falakat, kívülről pedig vakolatot és színezést kapott az épület.

Takácsék nem bánták meg, hogy a könnyűszerkezetes technológiát választották. Az előnyök már az építkezés során megmutatkoztak, hiszen a régi házat áprilisban kezdték bontani, és szeptemberben már be is költözhettek új otthonukba. A gyors kivitelezés miatt kevesebb munkadíjjal járt az építkezés, és ami a kertjüket imádó Takácséknél nem utolsó szempont, a technológia nem járt sok építkezési törmelékkel.

A környezettudatos család biológiai szennyvíztisztítóval is ellátta otthonát. A házból kikerülő szennyvíz egy föld alatti tartályba jutva két szűrőrendszeren át tisztul meg, majd a kertbe szivárog és a pázsit locsolását szolgálja.


Elsőként Észak-Amerikában, a 40-es években kezdtek foglalkozni acélvázas könnyűszerkezetekkel. Előbb válaszfalak építésére használták, majd teherhordó szerkezeteket gyártottak belőle, ami lehetővé tette a házépítést. A gazdaságos és környezetbarát technológia 1996-ban került szabványosításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!