otthon

2018.03.22. 08:00

Legyen saját könyvtárunk a lakásban

A digitális könyvek tárolása jóval egyszerűbb, de azért ne mondjunk le az igaziakról.

Kovács Ágnes

Fotó: Pixabay

A könyvek a virtuális világ terjedése ellenére soha nem fognak kiszorulni az otthonunkból. Legalábbis ebben reménykedünk.

Több száz, de több ezer könyv elfér egy laptopon, de akár egy tableten is. Egy lakásban viszont nem kevés hely kell ugyanekkora mennyiség tárolására. Ráadásul a tárolás önmagában még nem old meg semmit, hiszen a dobozokba gondosan becsomagolt könyvek ugyan ellenállnak az idő viszontagságainak, de szinte lehetlenné válik, hogy az ember bármikor csak előkapja és fellapozza a számára éppen fontos kötetet. Padláson vagy pincében keresgélni bizonytalan tartalmú dobozokban – nem a legjobb megoldás. Marad értelemszerűen a klasszikus módszer a könyvek áttekinthető, ráadásul esztétikailag is látványos tárolására: a könyvespolc, esetleg a könyvesszekrény. Ezeknél kreatívabb és jobb megoldást a Gutenberg-galaxis létezése óta nem tudott kitalálni az ember. Bármilyen könyvespolc vásárlása vagy csináltatása esetén két problémával szembesülünk. Egyrészt a házon, lakáson belüli elhelyezésével, másrészt a méretével, amit nemcsak a hely, hanem a könyvek mennyisége is meghatároz. Nyilván huszonvalahány könyv elhelyezése nem okozhat problémát, szekrénysoron, egy sor polcon elférnek. Az is szerencsés helyzet, ha rendelkezünk olyan helyiséggel – például megfelelő méretű nappali, esetleg külön dolgozószoba -, amely nemcsak a rendelkezésre álló tér miatt, hanem eleve jellege miatt is kínálja magát. Ebben az esetben kialakíthatunk olyan intim sarkokat, zugokat, ahol egy állólámpa, kényelmes olvasófotel teremt megfelelő környezetet. Ha többfunkciós helyiségben kell magtalálnunk a könyvespolc helyét, akkor viszont kompromisszumokat kell kötnünk. Például eleve gondolhatunk arra, hogy az idővel szaporodó könyveknek úgy csinálunk helyet, hogy a polcot olyan mélyre tervezzük, hogy a könyvek két sorban is elférjenek. Ez lehetőséget ad arra, hogy időnkét átrendezzük a polcot, az aktuálisabb könyvek kerüljenek előre, és megszabaduljunk a dobozolástól. Emeletes ház vagy szinteltolásos lakás esetében, amennyiben ez megoldható, kihasználhatjuk a lépcső alatti teret. Könyvesszekrényt viszonylag ritkán láthatunk modern lakásokban, hacsak valami régi antik darab nem kerül hozzánk örökség révén.

A polcok esetében is választhatunk antik jellegű díszítést, de lehet teljesen egyszerű, sima megoldás is. Nyilván a választás nagymértékben függ az adott szoba egyéb berendezési tárgyainak stílusától. A polcokon a könyveket lehetőleg ne szín szerint csoportosítsuk, mert nagyon nyilvánvaló lesz, hogy csak dísznek vannak, és nem valódi könyvként forgatjuk őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!