Otthon

2014.04.21. 15:15

Mágnes az elkötő zsinórok helyett

A tavaszi időszak mindig a nagytakarítások, függönycserék ideje. Ezek a hangulatos és praktikus lakástextilek ma már sokkal többet tudnak, mint nagyanyáink idejében.

Függönyben is van divat, elsősorban a színek tekintetében - tudtuk meg Bartucz Klára lakberendezőtől. A szezon slágere a sötétbarna, a capuccino és a natúr bézs szín, illetve ezek kombinációi. Az élénkebb színek közül a lilát és a zöldet részesíti előnyben az, aki igazán trendi drapériákkal szeretné feldíszíteni az otthonát.

A nyári kánikula közeledtével érdemes az igazán vastag, jól szigetelő, úgynevezett black out sötétítőfüggönyök közül választani. Egy ilyen függöny elhúzásával a nagy melegben akár 3-4 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tudunk elérni a lakásban, nem utolsó sorban pedig a bútorokat is védjük az erős napsugárzástól. A black out függönyök körében is gyakoriak a nagyléptékű, leveles, virágos minták. Ezekkel azonban legyünk óvatosak, az ilyen motívumok inkább nagyobb terekbe valók. Nem kell viszont félni a különböző minták, például a csíkos és virágos párosításától, ha a két minta és a szín is harmonizál egymással.

A nyár mindig a hosszabb függönyök szezonja, ilyenkor ugyanis nem kell aggódni a fűtőtest eltakarása miatt. Az utóbbi években a függönyök visszafogottabbak, letisztultabbak, kevesebb a díszítő, kiegészítő elem - tudtuk meg a szakembertől. Van viszont számos olyan újdonság, amelyek megkönnyítik a függönyök leszedésének és visszarakásának procedúráját. Praktikus találmány például a fregolihoz hasonlóan, lifttel leengedhető karnis, amellyel a háziasszony könnyen elérhető magasságra tudja állítani a berendezést a függönycsere idejére. A szerkezet meglévő karnisra is könnyen felszerelhető. De létezik már olyan adagoló is, amellyel a földről fel tudjuk küldeni a helyére a függönyt, nem kell ehhez sem létrára állni. Nagyon mutatós megoldásokra adnak lehetőséget a tépőzáras karnisok. Segítségükkel nemcsak a két sínre tudunk feltenni egy fényáteresztő és egy sötétítő réteget, hanem még egy harmadik dekorfüggöny elhelyezésére is lehetőségünk van. A karnis elülső felületén levő tépőzár jóvoltából a dekorfüggönnyel teljesen el tudjuk takarni a tartószerkezetet, sőt a fal kisebb egyenetlenségei is szépen korrigálhatók.

Bartucz Klárától azt is megtudtuk, hogy a függöny bőségén nem szabad spórolni. A fényáteresztő függönynél leglább kétszeres bőségre van szükség, de egyes minták esetében a 2 és feles vagy háromszoros bőség ad igazán szép ráncolást. Sötétítő függönynél már a másfélszeres bőség is elég lehet.

Konyhában, fürdőszobában praktikusak a különböző hosszúságú, külön mozgatható szálakból álló panelfüggönyök, a jól variálható sávrolók vagy az üvegfelületre rögzíthető pliszék.

A régi hotelek, kastélyok nehéz sötétítő függönyeit pomponos végű elegáns zsinórokkal kötözték félre. Ma ezt a funkciót dekorációs fedőlappal ellátott mágnespárral tudjuk kiváltani. A félrehúzott függönyszárnyakat szinte láthatatlanul a két erős mágnes közé csíptetve rögzíthetjük. Ezzel a módszerrel a hosszú függönyt is felhúzhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!