Otthon

2014.09.08. 15:35

Már készülünk a szüretre

Csepreg - Vajon mi mindenre kell odafigyelniük mostanában a szőlőskertek, a gyümölcsösök tulajdonosainak? Melyek az aktuális munkák a gazdák számára? Kérdéseinkkel Horváth József termelőt kerestük meg.

Varga Krisztina

– Szeptemberben, a régi kalendárium szerint Kisasszony vagy Szent Mihály havában a szőlősgazdák, kiskerttulajdonosok már az őszi betakarításra készülnek – foglalta össze a gazda, aki rendszeres vendéglátója a csepregi szőlőhegyen tartott Nyitott Pincék Napjának és más rendezvényeknek. Tennivalók akadnak mind a szőlőtőkék között, mind a kiskertben, vagy a borospincében, ezeket az időjárás függvényében végezhetjük.

– A szőlőkben, ezekben a hetekben már az utolsó simításokat végezzük – számolt be a gazda. – A szőlőfürtöket kilevelezzük, hogy a napfény jobban érje őket, illetve hogy reggelente hamarabb felszáradjon róluk a harmat. Az éretlen, úgynevezett másodfürtöket ilyenkor jól meg lehet különböztetni, ezeket érdemes leválogatni az érett szőlőfürtök közül.

A hordókat az újabb használat előtt át kell törölni paraffinolajos ruhával, hogy a pórusok eltömődjenek – mutatja Horváth József.

Fotó: Varga Krisztina

A nyáron még oly kedves rigók ilyenkorra már nagy károkat tudnak okozni a termés megtizedelésével. Ezért, ha megoldható, érdemes hálóval védeni a szőlőnket.  A kerti lugasban inkább a darazsak dézsmálják előszeretettel a fürtöket. Ellenük cukros, ecetes borral töltött csapdával védekezhetünk. A gyümölcsöskertekben most érik a szilva, a körte és az alma. Ha nagyobb mennyiséget fogunk betakarítani, a tároló műanyag rekeszeket készítsük elő, gyenge borkénes vízben fertőtlenítsük őket. A hullott, sérült gyümölcsöket távolítsuk el a kertből. A zöldség és gyümölcs téli tárolására szolgáló pincét, vermet, kamrát alaposan takarítsuk ki és meszeljük újra.

Az őszi napfényes napokat jól kihasználhatjuk a gyógy- és fűszernövények szárogatására. Csokorba kötve napos, szellős helyen felaggatva száríthatjuk őket, majd jól zárható befőttes üvegekben tároljuk el őket a télre. Horváth József szépen rendben tartott, jól felszerelt pincéjébe is elkalauzolt bennünket. Itt megtalálhatók a szőlő- és borkezelés hagyományos és modern eszközei egyaránt. Őt valószínűleg az év egyik szakában sem éri váratlanul egy látogatás, de így szüret közeledtével már senki nem odázhatja el a pincetakarítást.

– A tavalyi borkészletek erre az időre a legtöbb termelőnél már alaposan megcsappannak. A megüresedett hordókat kénezéssel kezeljük. A fahordókat ezen kívül kívülről töröljük át paraffinolajos ruhával, egyrészt azért, mert az olaj jól tömöríti a fa apró pórusait és mert a szépen gondozott hordó esztétikailag is szebb.

Sort kell kerítenünk a szőlőtárolás és feldolgozás gépeinek, a kádaknak, darálóknak, préseknek, lopóknak, fokolóknak a tisztítására, karbantartására is. Így nem ér bennünket olyan kellemetlen meglepetés, hogy épp a szüret zsúfolt napjaiban hibásodik meg valamelyik eszközünk. Ugyancsak érdemes időben beszerezni a borkészítéshez szükséges anyagokat, a borélesztőt, a borként és egyebeket.

Így kezeljük az újonnan vett hordót

Ha új hordót veszünk, először több napig hagyjuk állni hideg vízzel feltöltve. Ezt többször ismételjük. Ezután öntsünk bele 100 literenként 15 liter forró vizet, rázzuk jól össze, majd miután hirtelen kiengedjük a gőzt, hagyjuk benne kihűlni a vizet. Utána mossuk ki a hordót 3 százalékos nátrium-karbonátos oldattal, majd többször forrázzuk újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!