Otthon

2016.03.22. 11:27

Miért ne lehetne kertünk a városban is? - Így csináljuk!

Miért ne lehetne csodás kertje annak, aki városi lakásban él? Aki olyan szerencsés, hogy kertkapcsolatos az otthona, vagy közös társasházi udvar van, és nem spórol a kerttervezésen sem, annak néhány profi trükkel jól használható városi kertje lehet.

Nógrádi Dóra

Minden a tervezéssel kezdődik

A szép és könnyen gondozható, általában kis alapterületű városi kert alapját a jó kertterv adja. Ezt a lépést általában kihagyják a lakók, pedig nem mindegy, hogy profi segítséggel, jól kihasználható területet kapunk vagy csak egy darab földet. A városi kertek általában egyedi tervet igényelnek, mivel gyakran aprók vagy közös használatúak. Ráadásul nem minden növény alkalmazkodik kellően a nagyobb igénybevételhez, vagy a városi, poros levegőhöz. Ennek megfelelően kell növényeket válogatni.

Kis területen több funkciót

Akinek fontos, hogy a városban is legyen kertje, nyilván ideje egy részét szeretné ott eltölteni. Így számos tevékenységnek kell a hely, vagyis kellene, de hogyan? Gondolkozzunk praktikusan: amit lehet, helyezzünk függőleges tengelyre. Részesítsük előnyben a pergolára futtatható növényeket, készítsünk emelt ágyásokat, és használjunk térelválasztó elemeket. Ez utóbbiak az intim szféra kialakítását is segítik.

Ha kis alapterületen többen élünk, a kerti funkciókat rangsorolnunk kell, különben az nem fogja elbírni a sok feladatot, és hamar megrongálódik. Apró kertben a következő trükköt alkalmazhatjuk: válasszuk el különböző funkciók szerint a tereket. Bár így egy főre nem jut tágas tér, ám lehet egy kis terasz az étkezésekhez, egy homokozó vagy egy hinta a gyerekeknek és egy kisebb füves terület a házi kedvencnek.

Milyen növények bírják a strapát?

A növényeket se csupán kinézetük alapján válogassuk össze. Ezek alkotják a kert vázát, és számos feladatot betöltenek: meg kell szűrniük az erős fényt, védelmet kell nyújtaniuk a kíváncsi tekintetek elől. Persze összeírhatjuk kedvenc virágainkat, de a kiválasztott színek és formák legyenek harmóniában. Ha cserjét válogatunk, érdemes a kistermetű, lassú növekedésű változatokat sorba venni. A fák megvásárlása előtt mindenképpen kérjünk szakértői segítséget a kertészetben: melyek azok a fák, amelyek előkertbe vagy kisméretű városi kertbe valók. Választhatunk örökzöld növényeket is, amelyek azonnal megteremtik a kert struktúráját, és egész évben zöld kompozíciót alkotnak.

Terasz, a lakás szerves része

A jó terasznak sem kell feltétlenül nagy alapterület, elég, ha ki tudunk ide ülni egy fárasztó nap után. A kerttervezők azt vallják, hogy a terasz legyen a lakás szerves része, tehát színeiben, burkolataiban is kapcsolódjék a belső terekhez. A teraszra nyíló helyiség kövezete folytatódhat a teraszon is, természetesen fagyálló változatában. De mindenképpen válasszunk természetes építőanyagokat, mert a sok üveg, beton és fém túl rideg hatást kelt egy apró kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!