Otthon

2014.02.24. 13:50

Milyen varrógépet vegyünk?

Sokan ismerkednek meg mostanában a varrás, hímzés, foltvarrás tudományával, hogy otthonukat és ruhatárukat egyedi darabokkal gazdagítsák. Ráadásul a bolti árnál olcsóbban.

Tersztyánszky Krisztina

Ezúttal annak néztünk utána, hogy milyen varrógépet érdemes beszerezni, és hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy a munkaeszközünk a lehető legtovább szolgáljon bennünket. A témában Tokaji Sándor varrógépműszerész volt a segítségünkre.

– Az, hogy ki milyen gépet vásárol, elsősorban az igényeitől, a pénztárcájától, és főleg attól függ, hogy mire szeretné használni. Az otthoni kézimunkázáshoz, a foltvarráshoz is tökéletesen megteszi egy középkategóriájú háztartási varrógép. Nem érdemes azonban megvenni a legolcsóbb, no name gépeket (ezek már 15 ezer forinttól kaphatók.) Ezek ugyanis sokszor a márkás eszközök koppintásai, jól néznek ki kívülről, de az anyag és a megmunkálás nem tökéletes. Gyakran előfordul velük, hogy a nem elégséges gyári olajozás miatt hamar megakadnak, szakítják, gyűrik a szálat. Tartós használatra nem alkalmasak.

Egy pár tízezer forintért kapható géppel már nyugodtan felállíthatjuk otthoni műhelyünket. A minőségre vonatkozóan az is támpontot adhat, hogy a gyártó mennyi garanciát ad a termékre. A házilagos varrásokhoz, javításokhoz és díszítésekhez nincs is szükség másra, mint az egyenes és a cikk-cakk öltésre. Ezekkel a funkciókkal készíthetünk gomblyukat, varrhatunk rátétet, vagy ha például ikertűt és két szál cérnát használunk, cikkcakköltéssel nagyon szép tűzéseket is. Vannak azután több százezer forintba kerülő gépek, számítógépes vezérléssel, LCD kijelzővel, szálvágóval és egyéb extrákkal, amelyekbe akár egy pendrive-on be tudjuk programozni a kért hímzésmintát. Meglepő módon kreatívabb hölgyek néha ilyent is beszereznek hobbigépnek.

A szakember szerint nagy a divatja mostanában a használt varrógép vásárlásának, ami nem rossz megoldás, mert a 20-30 éves gépek gyakran jobb minőségűek, mint a legújabb gyártmányúak. Ilyenkor azonban mindig kérjük ki szakember vagy tapasztaltabb ismerős tanácsát.

Ami a cérnát illeti: a leggyakoribb a 100-as vagy 120-as, kevert alapanyagú varrógépselyem, de rejtett öltéshez ennél vékonyabb, dísztűzéshez pedig vastagabb szálat is használhatunk. Elasztikus anyagokhoz fűzzünk be rugalmas cérnát: ennek alkalmazása nem a gép típusától függ, hanem a szálfeszesség és a talpnyomás beállításától. Bizonyos határokon belül az anyag minőségéhez is tud „alkalmazkodni" a gép.

Az alapvető tisztítási, karbantartási munkákhoz nem kell műszerészhez vinnünk a varrógépet, elég ehhez egy jó csavarhúzó és egy kevés finom műszerolaj. Az orsó és a tűrúd körülötti területen bontsuk meg a burkolatot, ecsettel távolítsuk el a port, pihét és a mozgó és álló alkatrészek találkozásához tegyünk egy csepp olajat. Ezt a műveletet akkor végezzük, amikor épp befejeztük a munkát és félretesszük a gépet. A legközelebbi használatkor végezzünk egy rongydarabon rövid próbavarrást, nehogy a felesleges olaj bepiszkítsa a munkadarabunkat.

A „Sárkányok" évente porszívóznak is

Megkérdeztük a táplánszentkereszti Sárkányklub foltvarrással és egyéb kézimunkákkal foglalkozó tagjait, ők hogyan tartják jó állapotban munkaeszközeiket. Cserkuti Veronika elmondta, hogy „tervszerű megelőző karbantartásként" újév után mindig lecsavarozzák a könnyen eltávolítható fedőlapokat és kiporszívózzák a gépeket. A nehezen elérhető részeket fültisztító pálcikával tisztogatják meg, majd műszerolajjal lekenik a forgó részeket. Tapasztalatuk szerint az alapfunkciók: az egyenes és cikkcakk öltés bőven elegendőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!