Otthon

2013.04.02. 06:00

Mit ültethetünk már ilyenkor ki a szabadba, mit metszhetünk?

Később kezdődött az idei tavasz, és még hátravan néhány fagyos nap. Ettől függetlenül a lakásban és a kertben is akad tennivaló kedvenc növényeinkkel.

Hajdu Péter

Vegyük sorra a legfontosabbakat, mit tegyünk kint és bent, hogy a lakást, kertet díszítő virágaink, és az udvart szebbé tevő nagyobb növényeink folyamatosan egészségesek, szépek maradjanak érdeklődtünk Kovács Bernadettől.

- A tavasz kezdete minden évben a virág átültetések időszaka. Most még a folyosón vagy a hűvös verandán van a muskátli, egyelőre maradjon is ott, amíg a fagyok elvonulnak. Viszont már átültethetjük őket friss, tápanyagdús földbe, és egy kicsit vissza lehet vágni, hogy fiatal hajtásokat hozzon a növény. Az átültetés után két héttel megkezdhetjük a muskátli tápoldatozását, de ráérünk április elején kitenni a szabadba. A szobanövényeinket is ilyenkor ültessük át. Arra azonban figyeljünk, hogy a növény igényének megfelelő földet vegyünk az átültetéshez, amit mindig a virágzás után végezzünk el. A kisebb szobanövényeknek 2-3 centivel nagyobb cserepet válasszunk, egy kicsit több földdel. A nagy termetűeknél pedig, amelyeket nehéz lenne mozgatni, például a nagy pálmák, citromfák esetében elég a felszíni talajcsere, 5-6 centiméter földet vegyünk le a tetejéről, és pótoljuk frissel - mondja Kovács Bernadett.

Kovács Bernadett kulcsvirágokat rendezget. Szép és illatos díszei a szobának, és virágzás után kiültethetők, akár cserepestől vagy anélkül a földbe tehetjük a hagymáit. Fotó: Pezzetta Umberto

- A yuccát, fikuszt ki is tehetjük a szabadba, félárnyékos helyre. A fikusz esetében azonban megjegyezte, a huzatra nagyon érzékeny, arra ügyeljünk.

- A tavasztól ültethető virághagymákból, mint a dália, kanna, liliom, most is sokféle kapható. A fagyok elmúltával lehet majd őket kiültetni a szabadföldbe. Viszont a borsó hidegtűrő, a sárgarépával, petrezselyemmel együtt már lehet vetni. A hagymamagot is, újhagyma most már csak a dughagymából lesz.

A virágmagok egy részét sokan már elvetették egy kis ládába, a kikelt kis növények kiültetésével ugyancsak várjuk meg a fagyok elmúltát. De ugyanezeket az egynyári virágokat, őszirózsát, büdöskét, legényvirágot, oroszlánszájt, porcsinrózsát már helybe is vethetjük, a szabadban.

- Egyre több lesz a tennivaló ezekben a napokban az udvaron, a kiskertben is. A hó elolvadása után kezdeni lehet a gyep gondozását. Ez mindenek előtt a pázsitszőnyeg szellőztetését és tápanyag utánpótlását jelenti. A szellőztetéshez létezik arra alkalmas speciális berendezés, de egy jó erős gereblye is megteszi. A lényeg, hogy a talajt szurkáljuk meg, lazítsuk fel, és ki lehet tépkedni az elszáradt fűszálakat, csomókat. A mohát sem árt kiszedni a fű közül, de létezik olyan tápszer, amely a fű mohásodása elleni adalékot is tartalmaz - tudtuk meg.

- A kertünkben levő évelőknek és cserjéknek, valamint a díszfáknak is szükségük van ezidőtájt a metszésre és a tápanyag utánpótlásra. Ahol mód van erre, nagyon jó a marhatrágya, de szükség esetén a műtrágya is megteszi.

Növényeink körül így koratavasszal lazítsuk meg egy kicsit a talajt. Vágjuk le a tél folyamán esetleg elfagyott ágakat, és most itt az alkalom, hogy tetszésünk szerint alakítsuk a cserjék, díszfák formáját. A nyáron virágzó növények, mint például a rózsalonc ágait felére, harmadára is vissza szabad metszeni, csak dúsabb lesz tőle a virágzáskor. Azokat viszont, amelyek hamarosan virágoznak, mint a magnólia, az aranyeső, a kikeleti bangita, ilyenkor már kímélni kell - adott néhány tanácsot a kert és kőcentrum vezetője.

Cserép nélkül és cserepestől egyaránt

Árvácska, százszorszép, primula, nefelejcs, boglárka, az első kedves tavaszi virágok, sokféle színben, cserépben láthatók az árudákban. Akár ki is lehet venni őket a cserépből, és kiültetni a szabadba. A meghajtatott hagymások nárcisz, jácint, tulipánok, fürtös gyöngyike, krókusz esetében viszont azt ajánlotta Kovács Bernadett, hogy praktikus őket cserepestől süllyeszteni a földbe. Így virágzás után cserepestől könnyebb kivenni őket a földből, és pihentetés, száradás után majd augusztus-szeptemberben kerülnek ki a végleges helyükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!