Színátmenet, különleges hangulat

2019.02.23. 07:00

Naplementét idézhet az ombre a falakon

Az ombre leginkább a hölgyek körében ismert fogalom, legtöbben hajfestési technikaként tartják számon, pedig a szín­át­menet nemcsak a frizurán, hanem a falon is jól mutat.

Nemes Judit

Egyedi megoldás a falakon – az ombre festéssel harmonikus hatást érhetünk el

Fotó: HOMEDIT.COM

Az ombre francia eredetű szó, jelentése árnyék, igeként árnyékol, árnyal kifejezésként fordítható. A hölgyeknél hajfestési technikaként ismerősen cseng a kifejezés és falfestésnél is hasonlót takar – más kivitelezési móddal. Általában két színt használnak hozzá: mást a festendő felület felső és alsó részére, a kettő árnyalat közötti átmenet pedig fokozatos, áttűnésszerű. Szakportálok az otthoni megvalósítást azoknak ajánlják, akik jó kézügyességgel és már valamekkora gyakorlattal bírnak.

Az első teendő kiválasztani a megfelelő árnyalatokat. A legjobb, ha egymáshoz közeli tónusokat választunk, egy­ségesebb látványt ad és nyug­tatóan hat a szemre. Krémszín-citrom, citrom-narancs, menta-zöld. A színek összhatására azért is érdemes figyelni, mivel köztudott, hogy nyugtatóan vagy éppen energetizálóan hathatnak ránk. A harmonikus színpárválasztás pedig azért is lényeges, mert a kontrasztárnyalatok egybemosása zaklatottságot, nyugtalanságot sugározhat. A dizájnt tekintve – mivel az ombre festés hangsúlyossá teszi a falat –, célszerű egy falat kiválasztani és a festék mennyiségét is ehhez igazodva megvásárolni, továbbá e tekintetben az is mérvadó, hogy a két szín közül melyiket visszük tovább a szoba többi falára. A tökéletes fedésért és színekért – ha magunk festjük a felületet – nézzük át, hogy a falakon milyen előkészítő munkára van szükség.

Ha már a sokadik réteg kerülne fel, ajánlott teljesen megtisztítani a falat és eltávolítani a megvastagodott festékréteget. Ezután a felület egyenetlenségeit kell sorra venni, megnézni, kell-e repedéseket eltüntetni. A következő lépésben, amikor már szárazak a falak, a portalanítást követően lehet a mélyalapozót felvinni – ez újabb tételt jelent a bevásárlólistán, ahogy a festőhenger, az ecset, a ragasztószalag és a fólia is. Az ombre technikának nincs nagyobb eszközigénye, mint a sima festésnek, a különbség mindössze egy árnyalatnyi – szó szerinti értelemben véve is.

Egyedi megoldás a falakon – az ombre festéssel harmonikus hatást érhetünk el
Fotó: HOMEDIT.COM

Ha minden eszközt beszereztünk és a felület is portalan, akkor ceruzára, vagy krétára, és egy mérőszalagra lesz szükség az összemosás magasságának meghatározásához. Egy viszonylag halvány, ám számunkra jól kivehető segédvonalat kell ott húzni: ez jelzi majd a tónusok leghalványabb részének helyét. Amint meghúztuk a vonalat, nekiállhatunk a felső szín felvitelének.

Jó tanácsként elmondható, érdemes a világosabb árnyalatot felülre kenni, hiszen az hatásában nagyobbnak láttatja a teret. A festést teljesen a plafon vonalánál kell megkezdeni – a ragasztószalag ide szükséges, annak érdekében, hogy a mennyezetet ne kenjük össze. A szalagot elég majd a száradás után eltávolítani.

A színnel egészen a segédvonalig kell dolgozni, azután következhet a második árnyalat, amit azonban alulról kezdjünk el felvinni a falra. A vonalhoz érve a hengerrel felfelé tartó, cikcakkban futó, átlós vonásokkal kell összemosni a színeket. Ha az átmenetet lágyabbnak szeretnénk, akkor a felső színnel is ismételjük meg ezt a mozdulatsort, ám ellentétes irányban.

Az átlós vonásokat nekünk tetsző szélességben húzhatjuk, és ha éppen erősebb színhatásra vágyunk, akkor az alsó árnyalattal húzzuk át még kétszer a festékes ecsetet. Ezt követően vizes szivaccsal, majd száraz ecsettel is összemoshatjuk a két színt.

Ha nem hengert, hanem kizárólag ecsetet használunk, aprólékosabb munkát tudunk végezni és egész más lesz az összhatás, mint a hengeres megoldásnál.

Az ombre festés – megfelelően elkészítve – naplementét vagy tengerpartot is felidézhet, különlegessé téve a nappalinkat, vagy akár a hálószobánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!