Otthon

2012.05.29. 08:06

Ne etessük párizsival a húsevő növényt!

Nagykanizsa - Mostanában divat lett otthonunkban húsevő növényeket tartani - szépek és különlegesek. A nevükből adódó vicces történetekkel ellentétben azonban sem párizsit, sem libacombot vagy rántott húst, de még anyóst sem esznek.

Steyer Edina

Gondozásukkal kapcsolatban Peterman Károly kertész adott néhány jó tanácsot. A szakember szerint e növényeket sem szabad túlöntözni.

– Nem tocsoghatnak a vízben, s tápoldatozni is teljesen felesleges őket, mert gyökereik nem tápanyagfelvételre, hanem kapaszkodásra szolgálnak – így a szakember. – Inkább arra figyeljünk oda, hogy húsevőnket magas páratartalmú helyen tartsuk, s leveleit gyakran spriccelgessük.

Mint megtudtuk, hazánkban természetes körülmények között a húsevők három változata él: a harmatfűfélék és a bromélia két fajtája mellett a somogyi Baláta-tó apró, mindössze 15–20 centiméteres, a vízben szabadon lebegő Aldrovanda nevű növénye.

– Az Aldrovanda a levelek összecsapódásával fogja meg a rovarokat – folytatta. – A védett növény egyetlen helyen található meg hazánkban, s eszmei értéke 10 ezer forint.

Kereskedelmi forgalomba a kancsóka egyes fajtái, a Vénusz légycsapója, illetve a harmatfűfélék kerültek leginkább, így többnyire ezek díszítik a lakásokat is.

– Nem kell különösebben legyeket „vadásznunk” nekik, megoldják maguk. Csak tegyük őket ablak közelébe, hogy tudjanak maguknak étket „fogni” – tanácsolta a szakember, aki elárulta, hogy a húsevők illatanyaggal vagy nektárral kápráztatják el, s vonzzák magukhoz áldozataikat.

– Semmiképp ne adjunk nekik párizsit, rántott húst meg pláne nem esznek – említette mosolyogva Károly, aki több internetes fórumon olvasta a hozzászólók azon kérdését: lehet- e a húsevőknek párizsit adni. Néhányan azzal is viccelődtek, hogy az anyós szobájába teszik a növényt...

A Magyarországon kapható húsevőkkel nem lenne szerencséjük, mindegyikük viszonylag kicsi, legfőképp a Vénusz légycsapója.

– A Vénusz légycsapója talán a legdivatosabb a húsevők közül. Magasra nyúló virága van, nehogy a beporzó rovarok is beleessenek a csapdába. Mesterségesen ne szaporítsuk, mert abba belepusztulhat – tanácsolta a kertész.

A másik nagy kedvenc a kancsóka, mely a rovarok kitinjébôl nyeri ki a számára szükséges tápanyagot, a nitrogént.

– A kancsókának két csoportja van: az egyik a talajon él, a másik feljebb, a fákon, s kancsói a levegôben lógnak – magyarázta a szakember. – Egy tanulmányban olvastam, hogy borneói változata lakóhelyül szolgál az ott élő, apró testű denevérfajnak, s annak guanójából, vagyis ürülékébôl „táplálkozik”. Hazánkban is található néhány fajtája, melyek szeretik a fényt, de közvetlen napfénynek ne tegyük ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!