Otthon

2011.08.09. 08:52

Ne verjük nagydobra, hogy nem vagyunk otthon

A nyár a betörők szezonja (is): elég megfigyelni, hogy mikor indul nyaralni a család és máris szabad a pálya, ki lehet rámolni a lakást.

Osváth Sarolta

A várva várt szabadság elérkeztével gyakran óvatlanok vagyunk, a nyaralásra készülődés hevében elfeledkezünk a legalapvetőbb biztonsági szabályokról. Pedig lehetnek rossz szándékú emberek a környezetünkben, akik csak arra várnak, hogy őrizetlenül hagyott lakásba kockázat mentesen bejussanak. Lehetőleg ne verjük nagy dobra a házban, a fodrásznál, az üzletben, ahol naponta vásárolunk, hogy hetekre eltávozunk a tengerpartra. Nem tudhatjuk, hogy kinek a fejébe üt szöget ez az információ, kinek adja tovább, vagy ő maga mire használja. Kérjük meg a rokonainkat, vagy a barátainkat, hogy rendszeresen ürítsék ki a postaládánkat, szellőztessenek, öntözzék a virágokat, húzzák le- és fel a rolókat, legyen mozgás – a betörőknek kiszámíthatatlan időben - a lakásban. Érdemes egy este bekacsoló lámpát tenni az utcafrontra, vagy/és az előszobába, hogy távolról úgy tűnjék, valaki otthon tartózkodik. Ez persze az elszánt rablókat aligha tartja vissza, de legalább megfontolásra készteti.

Ugyanez a helyzet a biztonsági zárakkal és rácsokkal is: száz százalékos biztonságot nem tudunk teremteni. A betörők a legmodernebb technikára is gyorsan kidolgozzák a saját módszerüket és néhány másodperc alatt feltörik a legbiztonságosabbnak mondott zárakat is. A biztonsági szakemberek ezért azt tanácsolják, több nehezen kiiktatható zárral nehezítsük meg a dolgukat, de reménykedhetünk abban is, hogy a bonyolult, fémbetétes ajtószerkezetek elriasztják őket.

A kamerák, a korszerű riasztóberendezések nyilván nagyobb biztonságot jelentenek, de nem mindenkinek futja ilyen drága védekezésre. Az egyszerűbb riasztók kiiktatása általában nem jelent kihívást a tolvajnak. Sajnos, a hazai lakások többsége nem kellően védett. Rendkívül fontos, hogy legyen körültekintően megkötött biztosításunk. Lehetőleg előre gondoljunk a lehetséges veszélyre, ne utólag, amikor már megtörtént a baj. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az ilyesmi mindig csak másokkal történik meg, aztán nagyon rosszul érezzük magunkat, amikor a felhőtlen nyaralásból hazaérkezve idegenek által feldúlt lakás fogad bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!