Változtassunk bátran!

2020.09.26. 07:00

Néhány kreatív ötlettel igazi álomotthont varázsolhatunk a panellakásunkból

Nem kell, hogy a 60-as években egy kaptafára épült panellakások a 21. században is egyformák legyenek. Nehéz korszerűen berendezni ezeket a típusú ingatlanokat, de nem lehetetlen: szükség lesz egy jó adag merészségre és képzelőerőre.

Vas Népe

A falakon használjunk világos színeket, tágítják a teret. Sötét bútorral ellensúlyozzuk Fotó: Shuterstock

Csak panelba ne! – sokszor, sok helyen ez az első mondat, ami elhagyja az ingatlanvásárlás előtt állók ajkát. Gyakran aztán bebizonyosodik, ezúttal nem az első gondolat a jó. Amennyi hátrányt, annyi előnyt rejtenek ezek az ingatlanok. A legtöbben már kicserélték a nyílászárókat, a fűtés szabályozható és egyedi mérős, a ház szigetelt. Ha panellakás mellett döntünk, érdemes fontolóra venni egy nagyobb átalakítást, felújítást.

Hol kapjon helyet az étkező?

Az eredeti elosztás szerint az étkezőnek a legnehezebb helyet találni. A konyha kicsi, és a mai trendtől eltérően elszeparált a többi helyiségtől. Sok munkával és szervezéssel jár ugyan, de több módon is áthelyezhető a konyha a lakás másik részébe. A legegyszerűbb, ha a strangok (víz, lefolyó) a lakás másik oldalára kerülnek át, így a konyhából lehet még egy szoba, a nagyszobából pedig kialakítható egy egylégterű konyha-étkező-nappali.

Aki nem szeretne ekkora átalakításba vágni, annak érdemes a kis konyhában minden talpalatnyi helyet kihasználnia. Sok tárolóhely nyerhető egyedileg gyártott bútorral, akasztós fali sínekkel, a sarkok kihasználásával. Helytakarékosak a lehajtható asztalok és összecsukható székek – aki sokszor, sokat főz, érdemes elgondolkodnia ezen a megoldáson. Praktikus és modern hatást kelt, ha az ablakpárkány meghosszabbításából alakítunk ki étkezőasztalt. A bárszékek mutatósak és a pult alá betolva kis helyet foglalnak.

A falakon használjunk világos színeket, tágítják a teret. Sötét bútorral ellensúlyozzuk Fotó: Shuterstock

Kád helyett zuhany

Érdemes alaposan átgondolni és megtervezni a fürdőszoba beépítését is. Vannak az átlagnál keskenyebb mosógépek, és ezt a gépet is sokan „költöztetik ki” a konyhába vagy az előtérbe. Ha elöltöltőset választunk, bepolcozható és jól kihasználható a fölötte lévő falfelület.

Ha csak nem ragaszkodunk a kádban való fürdéshez, érdemes zuhanyzóra váltani, ezzel rengeteg hely szabadul fel. Ám egy lényeges dologra érdemes ügyelni, ha zuhanyzóra váltanánk: egy minimális magasítást tervezzünk a zuhanytálca alá, hiszen a vékony panel padlók alá nem fogjuk tudni szakszerűen besüllyeszteni a lefolyókat.

Hogy nyerhetünk teret?

Ha a konyha kicsi, egyedi beépítéssel, némi kompromisszummal válhat még álmaink konyhájává. Pluszteret nyerhetünk például a kamra elbontásával.

A panellakásban a falbontás nehezebb, mint más típusú ingatlanoknál, de kellő utánajárás után nem lehetetlen. Ebben a kérdésben mindenképpen kérjük szakember, köztük statikus véleményét is.

A falburkolatnál is több lehetőség közül választhatunk: lambériát, kőburkolatot vagy akár 3D-s falburkolatot. Divatossá vált a látványkandalló elhelyezése is. Bár igazi, ropogó tűz, füstös illattal nem lehet a panellakásban, de a mai világban kis trükkel már minden megoldható – így ez is.

Egyik nagy előnye a panellakásoknak az előszobai beépített szekrény. Felújítható az egész, de azt megszépíthetjük csak a frontok cseréjével is. Sok helyet nyerünk például a tolóajtós változattal.

Az erkély a panellakások minikertje. Ha az eddig leírtak átalakítása nem is fontos, az erkélyé legyen az! Legyen szó beépített vagy nyitott erkélyről, érdemes arra odafi gyelni és csak a fantáziánkon múlik, hogy lakásunkhoz mennyire színpompás „zöldövezetet” varázsolunk.

A világos színek tágítják a teret, semleges alapba választhatunk merészebb bútorokat. Jól jöhet a klímaberendezés is – nyáron a meleg miatt, télen plusz fűtési lehetőség gyanánt.

Ha a nagyszoba mérete megengedi, akkor térelválasztón is gondolkodhatunk. Számos praktikus megoldást kínálnak e téren a bútoráruházak. Ha pedig mindennapi munkánk indokolja, a hallt átalakíthatjuk egy kisebb otthoni irodának, ahova bármikor félrevonulhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!