Otthon

2017.05.08. 15:25

Élet ötven év múlva - A jövő otthona okos, takarékos és szuperkényelmes lesz

Idén a Construma kiállítás egyik újdonsága volt A jövő otthona projekt: a Lakberendezők Országos Szövetségének tervezői által megálmodott futurisztikus enteriőrökben interaktív módon szemléltették, hogyan működik egy okosotthon.

Nógrádi Dóra

Ha egy percre lehunyjuk a szemünket, és arról ábrándozunk, hogy milyen lakásba szeretnénk hazatérni mondjuk ötven vagy száz év múlva, talán épp olyan kép jelenik meg a fantáziánkban, mint egy okosotthoné.

A magyar lakberendezők bemutatták, hogyan képzelik a következő évtizedek otthonát Fotó: Construma

A jövő lakása nemcsak kényelmes és nagyon trendi, hanem költséghatékony is. Az intelligens épületbe épített technológiákat egyetlen rendszerben szabályozhatjuk és felügyelhetjük. Óriási tabletekről vagy a mobilunkról lehet irányítani a helyiségekben elhelyezett berendezéseket: a redőnyöket, a világítótesteket, a fűtést és a hűtést, valamint a riasztórendszert. Sőt, még a vízkezelést is takarékossá tehetjük egy okos program segítségével. Talán a legmeglepőbb mégis az, hogy a minden háztartási eszközt és gépet irányítani képes egység ma már nem megfizethetetlen, de legalábbis energiahatékonysága miatt jó befektetés.

A magyar lakberendezők bemutatták, hogyan képzelik a következő évtizedek otthonát Fotó: Construma

A kényelem sem másodlagos a jövő otthonaiban: szinte ma még elképzelhetetlen, hogy nem kell tekergetnünk a termosztátot az ideális fogyasztás elérése érdekében, mert a program helyettünk tervezi az optimális működést és ki/be kapcsolja a rendszert. Vagy leállítja a légkondit, ha a gyerek kinyitja és esetleg nyitva is felejti a teraszajtót. Éjszaka friss levegőt juttat a hálóhelyiségekbe, anélkül, hogy az ablakokat kitárnánk.

A magyar lakberendezők bemutatták, hogyan képzelik a következő évtizedek otthonát Fotó: Construma

Esetleg már a munkahelyünkön beindíthatjuk a korábban bekészített mosást, hogy a gép már tiszta és száraz ruhával várjon, mire hazaérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!