Otthon

2012.07.03. 05:40

Öné a legszebb kert? - A tizedik nyár a kertben (fotókkal)

Szombathely - Vöcsei Imréék háza mindössze 570 négyzetméteres telken fekszik. A ház által szabadon hagyott területet azonban minden oldalról több száz fajta növény veszi körbe, igazi kis arborétumot képezve.

Tersztyánszky Krisztina

Ez a tizedik nyár, amit a matematika-fizika szakos tanár és felesége eltölt az egyéni módon felújított, kibővített régi házban. Voltak növények, amiket még a régi otthonukból hoztak el, s azóta is folyamatosan gazdagodik a zegzugos, kövezett gyalogösvényen bejárható mini labirintus. Az aprócska kert minden négyzetcentiméterét kihasználva jutott itt hely a legszükségesebb haszonnövényeknek és díszkertnek egyaránt, sőt medencének, szalonnasütőnek és hűvös pihenőhelyeknek is.

A galériáért kattintson a képre!

A keleti és déli oldalt vaskos örökzöldek, bokrok, tuják, futónövények, tulipánfa meg egy girbegurba ecetfa határolják el az utcától. A ház mellé kanyarodva egy szelíd csobogó bújik meg, s a dísznövények között itt már virítanak a piros gyümölcsök, az eper, a málna, a ribizli. A sarokban egy kis fűszerkert kapott helyet, a teázáshoz való jázminpakócával, citromfűvel, mentával. A gerendából ácsolt faház oldalát dísztök indája futja be. A cserepes növényekkel, töménytelen kaktusszal, oleanderrel jól megfér a paradicsom, a paprika, a spenót, a tíz bokor krumpli. A vállunk, fejünk mellett narancssárga kajszibarackok ringatóznak, a hátsó szomszéd felől kordonos alma és vilmoskörtefák váltják ki a kerítést. Imre elárulja: a több tucatnyi gyümölcsfa úgy fér el a parcellán, hogy ősszel megkezdi a zöldmetszést és folytatja egészen tavaszig. Egy bizonyos magasság fölé nem engedi felkúszni az ágakat, így nem nő a fejükre a kert, elérhető magasságban terem a gyümölcs. Lépten-nyomon formás fenyők cseperednek: többfélék, erdőből hozottak, magról szaporítottak. Amelyikük eléri a megfelelő méretet, elhasználják karácsonyfának.

- Mindig családi házban éltem, sokáig nagy haszonkertet is műveltem - mondja el a tanárember. - Vágytam már rá, hogy legyen egy kertem, ahol egy helyen van minden. Van kutam, a dézsás növények pincében telelhetnek, a ház felújításakor intim hangulatú terasszal, hatalmas beépített virágládákkal teremtettünk helyet a növényeknek.

 

A galériáért kattintson a képre!

Vöcsei Imre, ha erdőn jár, elhoz minden érdekes fadarabot, ha egzotikus tájra veti a sors, pálmamaggal tér haza. Legfőbb szenvedélye mégis az ásványgyűjtés: erről már a kertben is árulkodnak a növények közé állított, falra rögzített érdekes fosszíliák. Ügyes kezéről megannyi apácarács tanúskodik: támot adnak klematisznak, folyondárnak, az ablak virágainak, vagy épp csak díszítenek.


- Valamennyi növényt kedvelem, de minden évben találok ki valami újat - magyarázta Vöcsei Imre. - Most épp a bordóspiros virágú chilei jázmin a kedvencem, jövőre pedig egy igazi erdélyi áfonyát szeretnék hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!