Otthon

2013.01.22. 07:08

Örökzöldek hó alatt

Vastag hólepel alatt pihennek most a kertek. Ilyenkor talán a legkevesebb a teendőnk a növényeink körül, néhány dologban azonban érdemes megfogadnunk a szakember tanácsát.

Tersztyánszky Krisztina

– Az idősebb fenyőknél már nyugodtan a természetre bízhatjuk a dolgot, megbirkóznak a több centis hótakaróval is – magyarázza Nagy Andrea kertészmérnök. – A fiatal fenyők, a smaragdtuják, ciprusfélék vékonyabb ágai azonban tartósan eldeformálódhatnak, akár le is törhetnek a hosszú ideig rájuk nehezedő hó súlya alatt. Ugyancsak árthat a nehéz hó a gömb alakú, formára nyírt fácskáknak is. Ne várjuk meg, amíg a hó magától elolvad, de még azt se, hogy ráfagyjon, rákeményedjen az ágakra. Puha seprűvel óvatosan rázzuk le az ágakról a havat addig, amíg még puha, porózus. Ugyanezt tegyük az örökzöld sövényekkel is.

Felesleges aggódni a télen át virágzó, vagy bogyójukkal díszítő fácskák, cserjék miatt is, és a magas törzsre oltott, bókoló növénykék is elég erős ágrendszerűek ahhoz, hogy megküzdjenek a téllel.

A kényesebb örökzöldekről, főleg a ciprusfélékről óvatosan le kell rázni a havat, méghozzá lehetőleg akkor, amikor még frissen hullott – mutatja Horváthné Kocsis Henrietta. Fotó: Szendi Péter

Ezekben a napokban sokan aggodalmaskodva figyelik, hogy mi történik majd a kertbe kiültetett élő karácsonyfájukkal. Ha egészségesen, zölden ültették ki a fenyőt, egyelőre csak nedvességre van szüksége, és ebből most van bőven. Az, hogy túléli-e a telet a kiültetett fenyő, majd márciusban derül ki, addig nincs vele különösebb tennivaló. Örök dilemma a kertes házban lakók számára, hogy szabad-e sóval küzdeni a járdák, kerti utak sikossága ellen? Nagy Andrea véleménye szerint a legjobb megoldás a lapátolás. A sólé könnyen bemosódik a járda melletti talajba is, ettől megváltozik a ph-értéke, a magas nátrium-tartalom pedig árthat egyes növények tápanyag- felvétele szempontjából, illetve elvonja tőlük a nedvességet.

A legfontosabb téli kerti teendő a madarak etetése. Ilyenkor a bogyós gyümölcsű bokrokat már lelakmározták, a hó alatt nehezen találják meg a táplálékot. Szükség van az etetésükre fedett, hótól védett helyen, olajos magvakkal.

Azoknak, akik nem érik be a hólapátolással vagy a behavazott kert csodálatával, lehetőségük van arra, hogy a lakásban hajtassanak tavaszi hagymás virágokat, például jácintot. Az életerős hagymát csírájával felfelé állítsuk egy öblös üvegcse szájára és öntsünk annyi vizet az üvegbe, hogy a hagyma ne érjen bele. Ha két hétig sötét helyen tartjuk, a pára következtében a hagyma hajtani kezd. (A vizet néha pótolni kell). Amikor a növény 8-10 centiméteres, bevihetjük húsz fokos helyiségbe és hamarosan kivirágzik. Így föld használata nélkül, korán lehet tavaszi virág az otthonunkban.

A tavaszi virágok hagymái: a tulipán, a krókusz, a nárcisz, a liliom már elültetve, a hó alatt várakoznak az olvadásra. Az őszieket – kardvirágot, dáliákat, liliomokat, kulcsvirágot – pedig majd akkor lehet ültetni, ha elmúlnak a fagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!