Otthon

2012.07.02. 21:31

Otthoni gépeink érdekében vezessük le a feszültséget!

Az olyan nyári hőségben, mint amiben most részünk van, bármikor jöhet egy vihar, ami végzetes kárt tehet elektromos berendezéseinkben. Lássuk, mit tehetünk tévénk és számítógépünk védelmében, ha dörög az ég.

Tersztyánszky Krisztina

A villám köztudottan hatalmas erejű elektromos kisülés, ami a leggyorsabb úton próbál meg eljutni a földhöz. A villám feszültsége több ezer voltos, éppen ezért nemcsak a direkt villámcsapás, hanem a közvetett hatás is igen nagy kárt tud okozni, akár több kilométeres körzetben is, mivel az elektromos vezetékek messzire elviszik a villám által gerjesztett túlfeszültséget.

 

 

 

A villámcsapás ellen több lépcsőben tudunk védekezni. A direkt találat ellen véd a villámhárító, ami manapság már minden házban megtalálható, de az elektromos eszközeink számára nem nyújt védelmet. A közvetett hatások ellen már többféleképpen tudunk védekezni. Egyrészt a szolgáltató oldaláról beépített, beépíthető feszültséglevezető, másodsorban a mi oldalunkon lévők készülékekkel.

– Elektronikai vagy barkácsboltokban lehet kapni olyan elosztókat, dugaljakat, amik túlfeszültségvédővel vannak felszerelve, ezek védelmet nyújtanak villámlás esetén, és az áruk sem magas – mondta, Hart Krisztina, a Zala Fény-Vill ügyvezetője, aki bemutatta többek közt a kibővített kapcsolórészt.

 

 

A legegyszerűbb és egyben legbiztosabb védelem persze, ha a villámlás idejére eltávolítjuk a dugaljból elektromos berendezéseinket, sőt, a telefon, illetve az internet kábeljét is célszerű kihúzni. Nagyon fontos, hogy a komolyabb védelem kiépítését inkább szakemberre bízzuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!