Otthon

2016.11.07. 20:25

Profi tárolás a rendes lakás titka

A rendezett otthon titka a praktikusan kialakított tárolórendszer. Kis lakásban is érdemes beépíttetni, mert észszerű tárolással helyet spórolhatunk meg.

Németh Diána

Amikor a véget nem érő rendcsinálás közben szemünk előtt lebeg a lakberendezési magazinokban látható csodásan rendezett álomszobák képe, jusson eszünkbe, hogy ez tulajdonképpen csak tárolás kérdése. Ahol van elég, praktikusan kialakított tárolóhely, ott rendet tartani is lényegesen egyszerűbb. Ez nem jelenti azt, hogy mindennek zárt szekrényekbe kell kerülnie, csak annyit tesz, hogy mindennek legyen tervezett helye.

Egy tárolórendszer kialakítása költséges feladat, így anyagi lehetőségeink az egyik alappillére a tervezésnek. A másik szempont a rendelkezésre álló hely. Kis alapterületű lakásban sem szabad spórolni a tárolórendszeren (vagy önálló szekrényeken), mert észszerű tárolással éppen hogy helyet nyerhetünk.

A legpraktikusabb és leghelytakarékosabb egy önálló gardróbhelyiség kialakítása, ahol minden elfér, de ezt nem lehet minden lakásban kialakítani. A gardróbbal ugyan a hálószobák és az
előszoba egy része is felszabadul, hiszen nincs szükség nagy ruhás- és cipősszekrényekre, de a kialakítás költségét egyszerre kell kifizetnünk. Ráadásul költözéskor nem vihetjük magunkkal a szekrényeket sem.

Tárolórendszert egy szélesebb előszobában vagy a hálószobában is létrehozhatunk, itt minden kihasználatlan helyet kitölthetünk. Az egyedien terveztetett rendszer előnye, hogy azt saját tárgyaink és lakásunk egyedi méreteire szabhatjuk. A gyári rendszerek ugyan kevésbé variálhatók, viszont fokozatosan is bővíthetők.

Mint minden bútordarabnál, a beépített szekrénynél is fontos szempont a látvány. Beszerzéskor hajlamosak vagyunk elsősorban a belső kialakításra koncentrálni, de ne feledjük, hogy egy nagy méretű rendszer meghatározza a közlekedő, vagy a hálószoba jellegét. Akkor választunk jól, ha a beépített szekrény kellemes látványt nyújt, mégis beleolvad a helyiségbe. Ezért preferálják sokan a tükrös ajtókat, amelyek szellős hatást keltenek és optikailag is nagyítják a szűk teret. A szekrény anyagában, színeiben is illeszkedjék a szoba többi bútordarabjához, még a fogantyúk kiválasztásakor is ez lebegjen a szemünk előtt!

A belső kialakítás tervezésekor bátran folyamodjunk olyan trükkökhöz, amelyek máshol már beváltak. Most néhány ilyen praktika következik:

Nagy méretű tárolóhelyiségben könnyedén szem elől veszíthetjük az apróbb tárgyakat, majd bosszankodhatunk, amikor hiába keresgélünk. Ezen segítenek a felcímkézett dobozok, valamint egy ajtóra ragasztott lista, vagy az első fiókban elhelyezett jegyzettömb, amelyben gondosan felírjuk a tárgyak helyét.

Ha a plafonig polcozzuk a szobát, a legfelső polcok ne legyenek túl mélyek, mert a hátsó sorban lévő dobozokhoz úgysem tudunk hozzáférni. Ide a legritkábban használt dolgokat tegyük, például a karácsonyfadíszeket, vagy az üres bőröndöket.

Érdemes a beépített szekrényekbe energiatakarékos LED-világítást is terveztetni, mert a szoba általános világítása sok esetben nem elég, ha valamit a szekrény mélyén kell megkeresnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!