Otthon

2016.03.21. 09:39

Rózsaszín nappali? - Barátkozzon a babás színekkel!

A legnagyobb hatást otthonunk színvilága gyakorolja ránk, ezért nem mindegy, hogy otthon milyen színűek a falak. Mivel tavasszal szóba jöhet egy tisztasági festés, most színezhetünk kedvünk szerint.

Nógrádi Dóra

Szerencsére számos színárnyalat közül választhatunk idén, ha a legutolsó divat szerint újítanánk fel.

A színterápia a színek szervezetünkre gyakorolt hatásán alapszik. A minket körülvevő színek befolyásolhatják közérzetünket, hangulatunkat, érzelmeinket. Legnagyobb hatást otthonunk színvilága gyakorolja ránk, ezért nem mindegy, hogy milyen színűek a szobák falai. Mivel tavasszal szóba jöhet egy tisztasági festés, most színezhetünk kedvünk szerint.


Ha évszakok szerint csoportosítjuk a színeket, és jelen esetben a tavaszi hangulatot szeretnénk hosszabb időn át viszontlátni otthonunkban, a következő színárnyalatok közül válogassunk: aranysárga, tojáshéj, fűzöld, lazacrózsaszín, türkiz, aranybarna, korallpiros. Ha a megvalósítás túl bonyolultan hangzik, gondoljunk csak a húsvéti dekorációkra: ha az ünnephez kapcsolódó színeikből válogatunk, máris jó úton járunk.

Narancs, citromsárga, vörös... ezek a meleg hatású színek kitűnő hangulatjavítók, ha egy fáradt nap után térünk haza. Így kora tavasszal jó hatással vannak ilyenkor szervezetünkre azok a színek, amelyek energiát adnak, és valamelyest a napfény hangulatát csempészik be a lakásba. A meleg árnyalatok nemcsak világos, déli fekvésű szobákba valók, hanem a rosszabb fényviszonyú, északi és keleti fekvésű helyiségekben is bátran alkalmazhatóak.

Fotóinkon látható, hogy az idén a babakék és a babarózsaszín a lakás minden részén megjelenhet, nem csak a gyermekszoba falain. Az évszak világos, virágokat idéző árnyalatai a sárga, a zöld és az őket hangsúlyozó fehér alap szintén korszerűnek számít
Fotó: Pantone, Fotolia

A Pantone, a színek és színrendszerek világszerte ismert szakértője minden évben bejelenti az év színét. 2016-ra a babarózsaszínre és párjára, a babakékre esett a választás. Bár ezek a színek nem ismeretlenek a lakberendezés iránt elkötelezettek körében (hiszen évekig verhetetlenek voltak, ha a babaszoba színvilágáról volt szó), most a felnőttek környezetét és ruhatárát határozhatják meg, abban a reményben, hogy megnyugtató és derűs hangulatot hoznak a hétköznapokba.


Virágboltokban már megjelentek a cserepes, tavaszi, hagymás virágok: a sárga nárciszok, a változatos színű jácintok és a krókuszok. Ezek a kis növények néhány száz forintért beszerezhetők, látványukkal és illatukkal viszont betöltik az egész szobát. Készíthetünk belőlük nagyobb asztaldíszt vagy virágkosarat is, így néhány hétre a szoba fókuszpontjává is válhatnak. Még akkor is megéri beszerezni a korai növénykéket, ha saját kert is tartozik a házhoz, hiszen ezek később kiültethetőek, így ezután évről évre gyönyörködhetünk majd bennük.

Szépen lassan eltehetjük az összes vastag, téli párnahuzatot, takarót és terítőt is. De mi kerüljön a helyükre? Röviden: virágminta, hosszabban: jöhet egyéb növényt, állatot vagy természeti elemet ábrázoló minta. Az ágyneműt is húzzuk át színesre vagy virágosra, s ha lehet, a ház kiegészítőin (gyertyákon, kaspókon, egyéb dísztárgyakon) is jelenjenek meg a tavaszi színek és minták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!