Otthon

2017.05.01. 18:25

Szép és környezetbarát tárgyak magyar dizájnerektől

KÖRKÉP Az utóbbi hónapokban szorgalmasan dolgoztak a fiatal magyar dizájner szakemberek. Frissen elkészült munkáikat az idei Otthon Design kiállításon mutatták meg a nagyközönségnek.

Nógrádi Dóra

A hazai dizájn legkiemelkedőbb alkotásai, a tehetséges magyar tervezők új ötleteiből megvalósult munkák évről évre megjelennek a nagyközönség előtt a budapesti Construma kiállításon. Idén tavasszal egy 180 négyzetméteres bemutatótérben csodálkozhattunk rá a kiállítási tárgyakra, amelyek között prototípusok, kis szériás és egyedi megrendelésre készült bútordarabok, kiegészítők, lakástextilek és dekorációs tárgyak is helyet kaptak.

Az egyedi darabok tervezői folyamatosan követik a nemzetközi lakberendezési trendeket, így a funkcionalitás és ergonómia mellett már a tervezési szakaszban fontos szerephez jutott a variálhatóság és a környezettudatosság is. Ez utóbbira különösen nagy hangsúlyt fektettek a dizájnerek: a bútorok hosszú élettartama, a természetes anyagok használata és a környezetbarát gyártási folyamat is szempont volt az alkotás során. Fabútorok kezelésekor (impregnálás, színezés során) például csakis környezetbarát és egészségre ártalmatlan anyagok jöhettek szóba, és a gyártók arra is igyekeztek figyelmet fordítani, hogy minél kevesebb hulladékanyag keletkezzen a használati tárgyak elkészítése során. Ezt főként ügyes tervezéssel oldották meg a szakemberek.

A hazai tervezők követik a környezettudatosság nemzetközi trendjét, a bútorok hosszú távra készülnek Fotó: Hungexpo

Az ötletes bútorok alapanyagai között találkozhatunk natúr fával, rétegelt lemezzel, betonnal, de papírral is. A szakemberek arra is gondoltak, hogy bútoraik kis alapterületű lakásokba is passzoljanak, sőt a gazdaságos szállíthatóság és egyszerű csomagolás révén a fiatal célközönség számára is elérhetővé váljanak. Most nagyon népszerűek a lapra szerelt, könnyedén összerakható bútorok, amelyek sok fölösleges költségtől kímélik meg a vásárlókat. Egyes munkákban megfigyelhető régi magyar tárgyak újragondolása és a mai korba átültetése, mai igényekhez igazodva, de a magyar hagyományokat, a régi szép emlékekeinket szem előtt tartva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!