Otthon

2012.08.21. 06:33

Takarékoskodva - A fejlesztést az állam is támogatja

Szombathely – Az energetikai fejlesztések közül az egyik leghatékonyabb beruházás a kondenzációs kazán beépítése. Horváth Ervin okleveles épületgépész mérnök ezt számokkal támasztja alá.

Simon Erzsébet

Az elmúlt másfél évtized alatt sokat drágult az energia. Egy húsz éve épített ház az akkori műszaki paraméterekkel, berendezésekkel ma már nem működik hatékonyan. Horváth Ervin okleveles épületgépész mérnök ezt a „saját bőrén” tapasztalta.

– Azon morfondíroztam, miként lehetne takarékoskodni a rezsin, leginkább a házunk fűtésén – mondja a szakember. – A hagyományos téglafalazatú, nyolcvan négyzetméteres, földszint plusz tetőteres ház nem volt teljesen befejezve, amikor megvásároltuk. Először a burkolatok kerültek a helyükre, aztán elkezdtem az energetikai berendezések felújítását. Elkészítettem a gépészeti terveket, s négy évvel ezelőtt először egy kondenzációs kazánt építettünk be, majd hat napkollektort, amelynek a rendszerébe beraktunk egy hőmennyiségmérőt, illetve a használati melegvíz fogyasztásának ellenőrzésére egy vízmérőt. Érdekelt a földgázfogyasztás alakulása, ezért rendszeresen felírtam a gázmérő állását, az adatokból kiszámítottam a gázkazán földgázfogyasztását, ugyanakkor a napkollektoros rendszerbe beépített hőmennyiségmérőt is leolvastam.

Ezekből a számokból kiderült, hogy a kondenzációs kazán beépítése és napkollektorok felszerelése jelentős földgáz- megtakarítást eredményezett, főként, hogy a ház külső hőszigetelését is megoldották. 2004-ben a földgázfogyasztás éves szinten 4660 köbméter volt, tavaly ez lecsökkent 1480 köbméterre. A számok jól mutatják az energetikai fejlesztés hasznosságát. Jó hír a hasonló beruházásban gondolkodóknak: a napkollektorok felszerelését meglévő épületekre az állam is dotálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!