szép otthon

2020.06.21. 07:00

Tippek a megkopott kerti bútor ápolására

Lakk, lazúr, olaj vagy pác – a megfelelő anyaggal ápolva olyanok lesznek a kissé megkopott kerti bútorok, mint új korukban. Egy száraz, meleg napon érdemes időt és energiát szánni a műveletre.

Vas Népe

A fabútorok rendszeres ápolást igényelnek Fotó: Stock

Fotó: © Cseh Gábor

A fa természetes, élő anyag, nyomot hagy rajta az erős napfény és az eső. Ha kiszárad, akkor zsugorodik, ha pedig megnő a nedvességtartalma, kitágul. Ezért a felületét rendszeresen ápolni kell.

Az asztalokat, székeket először alaposan takarítsuk le. Nyugodtan használhatunk gyökérkefét és klóros oldatot, utóbbi a zöldes algafoltokat is kiválóan eltünteti. Ezután finom szemcséjű dörzspapírral szálirányosan csiszoljuk át a bútorokat, majd jöhet a festés.

Népszerű a lazúr, de nem mindegy, hogy a sok közül melyiket mire használjuk. Érdemes figyelembe venni a fa minőségét és jellegét is, hiszen a puhább anyag többet, míg a keményebb kevesebb anyagot szív magába.

A fabútorok rendszeres ápolást igényelnek Fotó: Stock

A vastaglazúr vízzáró réteget képez az anyagon, és addig ad védelmet, amíg a filmréteg sértetlen és összefüggő. Elsősorban az időjárásnak kevésbé kitett, mérettartó faszerkezetre ajánlott. Ellenben a vékonylazúr mélyen beszívódik a fa pórusaiba, így nem válik le, nem hólyagosodik fel a festékréteg, ráadásul a fizikai hatások ellen – víz, szél, napsütés – is kellő védelmet biztosít. Jó választás azért is, mert kiemeli a fa természetes erezetét, a kétféle rost színe között még kontrasztosabb hatást eredményez. A vékonylazúrt mindig több rétegben, telítettségig ajánlatos felhordani. A rétegek között lehetőség szerint minél több száradási időt hagyjunk.

Kevésbé elterjedt felületkezelési anyag az olaj, pedig szép, matt felületet képez. Előnye, hogy jobban megmarad a fa természetessége és padlón, illetve más faszerkezeteken is alkalmazható. A pác is visszaadja az anyag eredeti színét, de nem védi azt, utána még lakkal, vastaglazúrral vagy esetleg viasszal kezelni kell a bútor felületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!