Napvitorla a teraszra, pergola az udvarra

2020.05.24. 07:00

Túl a napernyőn – Árnyékolási technikák a 21. században

A nyár közeledtével érdemes végiggondolni, hogy mivel, milyen módszerekkel tudjuk majd a meleg napokon az otthonunkat hűvösen, a teraszunkat, erkélyünket árnyékban tartani. Külső-belső megoldásból is többféle létezik, ráadásul praktikusak és hangulatosak is egyszerre.

Vas Népe

A kitekerhető napellenzők homlokzatra és mennyezetre is rögzíthetők Fotó: Shutterstock

Fotó: © Cseh Gábor

A megfelelő árnyékoló kiválasztása nem könnyű feladat. Egyrészt jó, ha passzol a ház homlokzatához, de egyúttal követi otthonunk berendezésének a stílusát is; másrészt el kell dönteni, hogy fi x vagy mozgatható, elrejthető megoldást választunk-e. Kérdés az is, hogy télire leszerelnénk, vagy kint hagynánk a szabadban, és nem mindegy az sem, hogy mennyit enged a pénztárcánk – a határ ugyanis a csillagos ég. Akármelyik megoldásra is esik a választásunk, először ajánlott végiggondolni, lemérni az árnyékolni kívánt terület nagyságát. Sok szakember szerint a megfelelőn kiválasztott és összehangolt árnyékolási technikákkal ugyanolyan hatást érhetünk el, mint a klímaberendezésekkel, és még villanyszerelésre, vezetékek ki- és elhúzására sincs szükség.

Hasznos és mutatós a fényzáró függöny

Az ablaküveg nemcsak a fényt, de a meleget is beengedi, ezért az árnyékolást itt érdemes kezdeni. Viszonylag olcsó és népszerű a reluxa, de jól sötétítő rolók, roletták is készíttethetők már, sőt teljesen fényzáró dekorfüggöny is kerülhet a karnisra. Egyre népszerűbb a fény- és hőviszszaverő fólia, ezek egy része UV-szűrős. A beltéri árnyékolás nemcsak komfortosabbá, kényelmesebbé varázsolja otthonunkat, de díszíti is a tereket. Ezért fontos, hogy a sokféle anyag és minta közül olyat válasszunk, amely illik a berendezéshez.

A kitekerhető napellenzők homlokzatra és mennyezetre is rögzíthetők Fotó: Shutterstock

A kitekerhető napellenző kint is, bent is árnyékot tart

A redőnyt és a sima napernyőt senkinek nem kell bemutatni. Mindegyik praktikus és hasznos, de ezek mellett ma már számtalan más kültéri árnyékolási technika létezik. Közkedvelt, modern hangulatot áraszt a napvitorla. Előnye, hogy a ponyva – alakja általában háromszög, négyzet vagy téglalap – a napsugarak beesési szögéhez igazítható, véd a káros sugarak ellen, és lefolyik róla az esővíz. A napernyők közül érdemes konzolos, billenthető fajtát választani, mert nagyobb területet képesek árnyékolni, mint az egyszerűbb társaik. Egyre több helyen látni kitekerhető napellenzőt. Ezek homlokzatra és mennyezetre is rögzíthetők, és nemcsak az árnyékolni kívánt felületet védik, hanem az épületen belül is éreztetik jótékony hatásukat. Előnyük az is, hogy nem foglalják a földön a helyet, és elég addig kiereszteni őket, ameddig éppen odasüt a nap. Érdemes minőségi darabot választani: a jobb anyagok már UV-szűrősek és vízlepergetőek. Nálunk kevésbé elterjedtek, pedig nagyon hasznosak a zsaluziák. Régi és új épületekre egyaránt szerelhetők, a lamellák dőlésszöge állítható. Jó választás azért is, mert nyitott ablaknál is minimális belátást enged és fogja a zajt. Jó árnyékolási módszer a külső napháló felszerelése is: a rolós szerkezet hatására nem melegszik fel az ablaküveg, ami így nem sugározza tovább a hőt. A kert dísze lehet a pergola, ami ma már ritkábban fából, többször alumíniumból készül. Előnye, hogy a legmelegebb órákat is a szabadban töltheti a gazdája, jó helyszíne lehet a kinti étkezésnek, jól dekorálható fényekkel, és futtatható rá növény is. Ma már valamennyi árnyékolási rendszer automatizálható, mobiltelefonról vagy laptopról – akár távolról is – irányítható. Ezek az intelligens megoldások nemcsak hasznosak, de a biztonságot is fokozzák, hiszen azt a látszatot keltik: valaki otthon van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!