szép otthon

2020.06.21. 07:00

Üveg vagy fa: variációk dohányzóasztalra

Mindennapi használati tárgy és dekoráció egyben – a dohányzóasztal nagyban meghatározza a nappali hangulatát. Ezért sem kell feltétlenül a klasszikus kivitelhez ragaszkodni.

Vas Népe

Egyre népszerűbb, hogy két vagy három kisebb asztal kerül egymás mellé Fotó: Shutterstock

Fotó: © Cseh Gábor

Készülhet fából, üvegből, fémből, laminált vagy préselt lapból. Formáját tekintve lehet kerek, négyszögletes, téglalap vagy henger alakú, állhat három vagy négy lábon, de akár gurulhat is. A dohányzóasztal alakja és mérete függ a szoba berendezésétől, a rendelkezésre álló helytől és a kanapé típusától. Vásárlás előtt ajánlatos végiggondolni, hogy mikor milyen célra használjuk. Általában fontos kiegészítő eleme a helyiségnek, hiszen e körül gyűlik össze a család, és sokszor köré ültetjük a vendégeket is. Érdemes tehát mutatós, a helyiség stílusához illő, de egyúttal hasznos darabot választanunk.

Egyre népszerűbb, hogy két vagy három kisebb asztal kerül egymás mellé Fotó: Shutterstock

Manapság divatosak a skandináv típusú, letisztult stílusú asztalok. A fa örök darab, kis helyiségekben, domináns bútorok mellett pedig jól mutat az üveg. Praktikusak a többfunkciós, polccal vagy rejtett tárolóval ellátott asztalok, és a levehető tetejű, külön tálcaként használható fajták. Egyre népszerűbb, hogy két vagy három – akár egymásba is tolható – kisebb asztalka kerül egymás mellé. Utóbbi nagyobb vendégsereg esetén különösen hasznos, mert a szoba több pontján „megteríthetünk” vele.

A klasszikus dohányzóasztalon kívül számos egyéb kisbútor is betöltheti ezt a szerepet. Például mutatós a kanapé anyagából készült puffra helyezett nagyobb méretű tálca, egy régi bőrönd vagy a fejtetőre, oldalára fordított boros vagy zöldséges láda. Egyre több olyan megoldást is látni, hogy a kanapé vagy a fotel mellé lerakóasztal kerül, amely egyúttal laptopállványként is használható. Szinte valamennyi enteriőrbe passzol, kisméretű helyiségbe pedig különösen ajánlott. Arra ugyanis mindig ügyeljünk, hogy maradjon lábtér a dohányzóasztal és a kanapé között. Kerülhet a dohányzóasztalra lámpa, mécsestartó, váza, néhány könyv vagy album, de akár cserepes növény is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!