szép otthon

2020.04.12. 07:00

Varázsoljuk élhetővé, szebbé az erkélyt!

Egy jól berendezett erkéllyel megnövelhetjük életterünket, a terasz lehet a második nappalink vagy étkezőnk. A jó idő beköszöntével érdemes végiggondolni, hogy miként tehetjük még élhetőbbé, szebbé ezt a néhány négyzetmétert. Némi kreativitással otthonunk egyik legkedvesebb pontjává varázsolhatjuk a balkont.

Vas Népe

Aranyat ér napjainkban néhány négyzetméter a szabadban Fotó: Shutterstock

Fotó: © Cseh Gábor

Sokan csak teregetésre használják és tárolóhelyként tekintenek a teraszra, amely valójában otthonunk szerves része: összeköti a benti tereket a kinti világgal. Napjainkban különösen aranyat ér néhány négyzetméter a szabadban, napozáshoz, ebéd utáni kávézáshoz, esti borozgatáshoz is tökéletes helyszín; egy meleg pokróccal a hátunkon még hűvösebb napokon is kiülhetünk.

Mielőtt nekilátunk a balkon átalakításának, gondoljuk végig, elsődlegesen mire szeretnénk azt használni. Tervezünk-e enni, esetleg sütögetni is odakint, vagy csak pihenni lépünk majd ki az erkélyre? Érdemes ugyanis ezek fi gyelembevételével választani burkolatot és bútort. Minden esetben tanácsos azonban kültéri darabokat választani, mert az erős napfény, az eső, a pára és a nagy hőmérséklet-ingadozás igénybe veszi az anyagot. Érdemes utánanézni annak is, hogy mennyire szigetel, vezeti el a vizet, esetleg csúszásmentes-e.

Napjaiban virágkorukat élik a rattan hatású polietilén modellek, amelyek kitűnően tűrik az időjárás viszontagságait.

Aranyat ér napjainkban néhány négyzetméter a szabadban Fotó: Shutterstock

Ha szőnyeget teszünk a balkon padlójára, úgy érezhetjük magunkat, mintha a nappaliban ülnénk. Ráadásul egy különlegesebb darabbal vagy egy mutatós mintával meghatározhatjuk az egész hely hangulatát. Jó választás lehet a fa vagy a fa hatású műanyag járólap is, és ha később meggondoljuk magunkat, kerülhet még rá egy réteg szőnyeg. Ha van rá lehetőség, burkoljuk vagy fessük újra az erkély falát is. A lambériától kezdve a festményen, rajzon át a kőig számos megoldás létezik, válasszuk a stílusában leginkább odaillőt. A kültéri bútorokból is széles a kínálat. Nagyobb méretű terasz, balkon esetében gondolkodhatunk egész ülőgarnitúrában lábtámaszszal, puff al, dohányzóasztallal, de jó szolgálatot tehet a hinta- vagy napozóágy is. Ha szeretnénk egy-egy étkezést is elkölteni odakint, válasszunk ennek megfelelő magasságú asztalt kényelmes, fotelszerű székekkel. Egészen pici helyre tervezték a kávéházi garnitúrákat, ezekből is különböző fazonok és anyagok közül választhatunk. A szűk erkélyeken megoldás lehet a lecsukható asztal egymásba rakásolható székekkel.

Textilekkel még intimebbé, otthonosabbá tehetjük a teret. Ne spóroljunk a díszpárnákkal, tegyünk a székekbe és a földre is néhányat, ezzel további ülőhelyet nyerünk. Akár egy kosárban is tárolhatunk néhány színes, mintás darabot – egyszerre mutatós és hasznos megoldás. Az asztalra válasszunk hozzájuk illő terítőt, a háttámlákra terítsünk plédet. Egyre népszerűbbek az impregnált anyagok, ezek letörölhetők, könnyebben tisztán tarthatók. Tanácsos a beltéri hangulatot követni a balkon stílusában. Ha a hely engedi, érdemes beszerezni egy kinti tárolószekrényt is, így az ide való kellékeket nem kell behordanunk a lakásba.

A bensőséges hangulat érdekében érdemes arról is gondoskodni, hogy a szomszédok, járókelők ne láthassanak be. Jól illenek a teraszra a lámpások, lampionok, és természetesen ne feledkezzünk meg a virágokról és az árnyékolásról sem. Ezekről a későbbiekben még részletesen olvashatnak következő lapszámainkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!