Otthon

2014.12.22. 16:35

Vigyázat, a már kissé megszáradt fenyőfa könnyen lángra lobbanhat

Ilyenkor télen, amikor kevés a fény, szívesen gyújtunk gyertyát akkor is, ha nincsen ünnep. Karácsony táján pedig szinte kötelező, és az aprócska lángok lassan újra megjelennek a karácsonyfákon is.

Tersztyánszky Krisztina

A karácsonyi gyertyagyújtás szinte fogalommá vált, ennek ellenére az utóbbi időben a legtöbb családban áttértek a kényelmesebbnek és biztonságosabbnak vélt fényfüzér használatára a fenyőfa feldíszítésénél. Az idő azóta jócskán megkérdőjelezte mindkét indokot. Tegyük a szívünkre a kezünket: vajon sosem bosszankodtunk még az összegabalyodott, vagy zárlatos égősor miatt karácsony este? A biztonsággal kapcsolatban is lehetnek fenntartásaink, legalábbis ami az olcsón, nem megbízható árusoknál vásárolt fényfüzéreket illeti. Nem telik el karácsony anélkül, hogy botrány ne törne ki egy-egy termék körül, és sajnos az áramütéses baleset sem példa nélküli.

Kinek ez, kinek az tetszik jobban, de tény: újra megjelentek a boltokban a fenyőfagyertya elhelyezéséhez szükséges kellékek, és a nosztalgia vagy a „vintage" divat jegyében mind többen térnek vissza a hagyományos gyertyás fadíszítéshez.

A karácsonyi vásárokban szebbnél szebb gyertyákat és gyertyakompozíciókat kaphatunk. Fotó: Unger Tamás

A fenyőfagyertya elhelyezésének alapvető kelléke egy csipesz-szerű apró fém gyertyatartó, ebbe kell illeszteni a megfelelő vastagságú szálgyertyát. Ennek felhelyezése annyiban könnyebb, mint a fényfüzéré, hogy nem kell a drót elvezetésével bajlódnunk. A hely kiválasztása azonban nagy körültekintést igényel. A csipeszt megfelelő vastagságú ágra tegyük, úgy, hogy a gyertya függőlegesen tudjon állni, különben a viasz lecsepeg. Arra is figyeljünk, hogy a gyertyaláng közelében, főleg fölötte ne legyen másik ág, vagy egyéb éghető anyag. A karácsonyfán levő gyertyákat kizárólag felügyelet mellett szabad égetni! Ez különösen fontos az ünnep után pár nappal, amikor már kezd kiszáradni a fa és könnyebben lángra lobbannak az ágak.

A gyertyafényben persze nem csak a fenyőfán gyönyörködhetünk. A karácsonyi vásárokban szebbnél szebb gyertyákat és gyertyakompozíciókat kaphatunk. Ávár Tibornétól megtudtuk, hogy a jó szálgyertya tövig leég, és hogy a tökéletes égés titka a megfelelő méretű kanócban rejlik.

– A gyártók különböző vastagságú és szövésű kanócok közül válogathatnak, aztán a műhelyben próbálgatni kell, hogy egy adott formájú és méretű gyertya milyen kanóccal ég a legszebben – árulta el. – Az égési időt sokminden befolyásolja, meglepő módon még a gyertya színe is. Sötétebb gyertyához vastagabb kanóc szükséges. A díszgyertyákat legbiztonságosabban üveglapra állítva égethetjük, de szükség esetén egy tányér is megteszi.

Ha otthon próbálkozunk gyertyakészítéssel, és a paraffinba virágot, levelet, kagylót szeretnénk rakni, vegyük figyelembe, hogy a gyártók ezeket a díszeket csak a gyertya külső, el nem égő rétegébe illesztik. Ha éghető anyagot olvasztunk bele a gyertyába, csak a fölötte levő részt égessük el, mert különben a dekoráció lángra lobbanhat!

A VÍZTÜKÖR MEGKETTŐZI A FÉNYT

Gyertyaláng mellett beszélgetni, vacsorázni meghitt pillanatokat hoz a családi vagy baráti együttlétbe. A hangulatot fokozza, ha a gyertyák egy nagyobb tál vagy óriási konyakospohár víz tetején úsznak. Az úszó gyertyát a saját súlya – illetve könnyű fajsúlya – tartja fenn a vízen. A forma lehet bármi, ami lapos: virág, csillag, hópihe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!