Pars Krisztián

2014.09.09. 15:37

Pars a világkupán

Szombathely – A hétvégén a marokkói Marrákesben rendezik meg az atlétikai világkupát. Európa válogatottjában a Dobó SE kalapácsvetője, Pars Krisztián is szerepel.

Horváth Erika

Az atlétikai világkupát 1977-től rendezik meg, először kettő, 1994-től négyévente. Az idei, szeptember 13–14-én Marokkóban esedékes vk a 12. a sorban. Afrika, Amerika, Ázsia/Óceánia és Európa csapatai 36 egyéni és négy váltószámban vetélkednek. Minden csapat számonként két versenyzőt indíthat. A győztesek 8, a másodikak 7, a harmadikak 6, stb. pontot kapnak – az összesítés dönt majd a csapatok között.

Pars Krisztián. Fotó: Unger Tamás

Európa 24 ország 85 versenyzőjéből állította össze válogatottját. Az egyetlen magyar résztvevő Pars Krisztián, a Dobó SE olimpiai és kétszeres Európa-bajnoka lesz, aki a világbajnoki címvédő lengyel Pawel Fajdekkel alkotja a kontinens férfi kalapácsvető-duóját. A versenyben az atléták egyénileg is motiváltak; az első helyezettek 30, a másodikak15, a harmadikak 10 ezer dollárral gazdagodnak, de a nyolcadikak sem maradnak pénzdíj nélkül, 1000 dollár a jutalmuk. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) közel hárommillió dollárt oszt szét.

Pars Krisztián először indulhat világkupán, de voltak már vasi elődei – ráadásul csak első helyet jegyeztek. A kalapácsvető Gécsek Tibor 1992-ben és 1998-ban győzött, 2002-ben pedig szintén első lett a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!