Pornóapáti

2016.08.01. 09:36

Itt az idő, személyesen: Pornóapáti határában állomásozik

Pornóapáti - "Mi hát az idő? Ha senki sem kérdezi, tudom; ha kérdik tőlem, s meg akarom magyarázni, nem tudom", idézzük sokszor Szent Ágostont, amikor az idő (kegyetlen, közömbös stb.) természetén gondolkodunk.

Ölbei Lívia

Mi most találkoztunk vele. Mármint az idővel, amely komótosan és feltartóztathatatlanul bekebelez mindent: a Pornóapáti határában fekvő Ómajort is.

„Az Ómajor a Pinka-völgye egyik legérdekesebb történeti emlékhelye lehetne. Itt állt az 1221-ben alapított pornói apátság, amelynek jelentősége (és mérete is) a jáki vagy a lébényi templomhoz hasonlítható. A XV. századig a cisztercitáké volt, majd az Ellerbach, a Bakócz és az Erdődy család kegyurasága alá került. 1532-ben a szerzetesek a török veszély miatt elhagyták, kegyurai a mocsaras területen álló monostort erődítménnyé alakították. 1643-tól 1774-ig a jezsuiták tulajdona, majd 1945-ig többször változik a tulajdonosa. A háború előtt utoljára a bajor királyi-hercegek magyarországi uradalmához tartozott. Közben, 1799-ben a templomot lebontották. Az egykori cisztercita apátság - ha nem is egy-kettőre, de lassanként uradalmi majorrá változott. Az újabb építkezéseknél felhasználták a régi épületek maradványait. Az értékes és műemlékileg védett épületegyüttes az elmúlt évtizedekben az ebek harmincadjára jutott", olvasható a tömör összefoglaló a vasfuggony.blogsport.hu-n.

És még abban sem bízhatunk, hogy az omló-romló falak mögött Csipkerózsika alussza százéves álmát, és úton van már a mindenre elszánt, élettel érkező herceg. Vagy már csak ebben bízhatunk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!