bolhabaj

2017.12.12. 08:00

Amit a bolhákról és a bolhairtásról tudni kell (x)

A bolha az egyik legkellemetlenebb kártevő rovar, amely madarakon és emlősökön egyaránt megtalálható. Összesen több mint 2 ezer eltérő bolhafaj él ezen a világon, amiből csak hazánkban legalább 50 eltérő típusú létezik.

vaol.hu

Fotó: Pixabay

A bolhák általánosságban 2-4 milliméteres nagysággal és lapos testtel rendelkeznek, barna színűek, szárnnyal nem rendelkeznek. Aprócska fejükön szúrós szájszerv található, amit kifejezetten vérszívásra teremtettek, hátsó lábukkal pedig nagyon jó ugrók, ezáltal óriási ugrásra képesek.

A bolhák fejlődéséről és előfordulásáról

A bolhák fejlődését négy szakaszra oszthatjuk, így beszélhetünk petéről, lárváról, bábról és kifejlett rovarról. Rendszerint csak kifejlett formában okoz kárt, így fellelhető bármilyen háziállaton. Rendszerint minden élőlényen más típusú bolha található meg, így beszélhetünk ember-, macska- vagy kutyabolháról többek között.

Egy átlagos bolha a testen való megjelenést követő mintegy fél órával jellemzően már vért szív, két nappal később pedig párosodik, és alig néhány nap után megkezdődik a peték lerakása is. Egy nőstény bolha nagy általánosságban akár 20-30 petét rakhat le napi szinten, de bizonyos környezetben még ennél is többet. Mivel a peték kiszóródnak az állat szőréből, ezért egy megjelenésével nagyon sok háziállaton megjelenhetnek. Képesek a földről is felugrani bármilyen élőlényre, ezért embereknél a leggyakrabban a bokán mutatkozó csípések jelezhetik jelenlétüket.

A bolhairtás módszerei

A bolhairtás kapcsán a legfontosabb dolog, hogy a problémás házi kedvenc esetében azonnal megszüntessük a fertőzést például egy bolhanyakörvvel, illetve az állatorvos által felírt egyéb készítményekkel. Ha a bolhák megjelentek a lakásban, és egész otthonunkban, akkor fontos, hogy bolhairtó szakembert fogadjunk fel, aki permetezés segítségével tudja kiűzni otthonunkból a parazitákat, hasonlóan, mint a poloskairtás esetében.

Ilyenkor úgynevezett kombinált irtószer kerül alkalmazásra, amely olyan szert tartalmaz, amely nemcsak elpusztítja a bolhákat, hanem ezen túlmenően távol is tartja őket egy ideig a lakástól. A permetezés mellett a fertőzés nagysága miatt alkalmazható még füst- vagy hidegköd kezelés, amelyek megnövelik az irtószer hatását, és olyan helyekre is eljuttatják, amelyeket a szakember nem tudott elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában