PR

2017.12.06. 11:20

Kitalálja mennyi késtípus létezik és mire valók? (x)

A kés a szakács legalapvetőbb eszköze, amire minden esetben szüksége van egy éles, jó minőségű kés. Nagyon fontos az is, hogy éles késsel dolgozzunk, hiszen így lehet csak igazán minőségi munkát végezni, mert egy életlen kés egyenetlen vágási felületeket képez, ez pedig tönkreteszi az alapanyagok szerkezetét. A sikeres főzés titka tehát mindenképpen a késben rejlik, na igen, de milyen a jó kés? Egyáltalán ki tudunk igazodni kezdő ként a sok fajta kés között?

Mit tud egy jó konyhakés?

Rengeteg kést találunk a konyhába, de az egyik életlen, a másik már csorba. Egyikkel sem egyszerű dolgozni, ilyenkor pedig ideje lenne elgondolkozni azon, hogy beszerezzünk egy igazi, jó minőségű konyhakést. Mivel egy jó konyhakéssel, sokkal gyorsabban megy a munka, sok időt megspórolhatunk vele. Arról nem is beszélve, hogy egy rossz kés rengeteg sérülést is okozhat.

Egy jó kés kevésbé balesetveszélyes, hiszen az éles kés könnyedén irányítható, precízen és pontosan tudunk vele dolgozni. Ha nem tudjuk, pontosan milyen késre lenne szükségünk, mert szeretnénk egy késsel több feladatot is elvégezni, akkor jó választás lehet egy séfkés, mellyel darabolni, szeletelni, aprítani tudunk, de ha nagyon gyakorlottak vagyunk, még akár a filézést is megpróbálhatjuk vele. Ezeket a minőségi késeket, sosem szabad egy fiókba bedobálva tárolni!

A kések élettartama jórészt attól függ, hogyan használjuk, és hogyan tároljuk őket. Jó megoldás lehet, ha a fiókokba elválasztó boxokat helyezünk, amely vagy fából, vagy műanyagból van, vagy esetleg vásároljunk egy olyan késtárolót melybe fejjel lefele egyesével vannak beleállítva a kések.

Fontos, hogy minden használat után azonnal tisztítsuk el. Nem szabad mosogatógépbe tenni őket, és ne érje őket forró víz. Meleg, mosogatószeres vízbe mossuk el őket és minden esetben töröljük őket szárazra! De ki tud a rengeteg kés fajtán kiigazodni? Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk, és melyik mire való?

A konyhakések leggyakoribb fajtái

A séfkés az a nagyobb méretű kés, melyet előszeretettel használnak a szakácsok, hiszen rengeteg dolgot el lehet vele végezni. Ennél a fajtánál két típusú penge létezik, német, illetve francia. A séf kések általában 15-30 cm hosszúak, a legprofibb szakácsok általában a legnagyobb méretet választják.

A faragó kés lényegében egy kicsi kés, mely leginkább a faragáshoz, és hámozáshoz használható. Általában 6-10 cm hosszúak, ha ennél nagyobb a kés, akkor már segédkésnek mondható. A segédkés legfőbb tulajdonsága, hogy 10-18 cm hosszú, sima vagy fogazott pengéjű. A vékony, és rövid pengéjének köszönhetően rengeteg nehezebb feladatot is el tudunk vele látni.

Kenyérvágó kés

Ez a jó ismert recés, fogazott pengével ellátott kenyérvágó kés olyan 15-25 cm hosszú, és ideális a kenyér, és más kemény-lágy alapanyag szeletelésére. Hozzá hasonló az ellensúlyú fűrészes kész, mely leginkább a felvágottak felszeletelésére való. A pengéjének elhelyezése biztosítja azt, hogy a szakács ne érjen a vágási felülethez.

Hússzeletelő kés

Általában 20-38 cm hosszú, sokkal vékonyabb a séf késnél, ez pedig lehetővé teszi a vékony és precíz szeletelést. Sülteket, sonkákat, baromfihúst szoktak vele szeletelni.

Ha valami csontosabb húst szeretnénk feldarabolni, akkor válasszunk egy erős bárdot, melynek pengéje 15 cm, és nehéz, vastag gerincének köszönhetően könnyedén szét tudjuk vágni a porcokat, és a csontokat is vele. Sok helyen vásárolhatunk szuper minőségű konyhakéseket, melyek segítenek nekünk a munkába. A késekről a hasznos tanácsokat a gasztronagyker.hu –nak köszönhetjük, ahol hatalmas választékban kaphatunk konyhakéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában