hirdetés

2018.04.20. 12:34

Hagyománnyal és extremitással vár a Richter Flórián Cirkusz (x)

Őrültek vagy csak elkötelezettek a hivatásuk iránt? Sokszor felmerül ez a kérdés a cirkuszi szereplők hihetetlen vállalásai láttán.

A vidám jelenetek sem maradnak el a ma esti premieren Fotó:FMH

De hol a határ? ‒ tesszük fel a kérdést leginkább önmagunknak, ha egy-egy cirkuszi produkció láttán azt tapasztaljuk, a szereplők mindig többre vágynak. Talán éppen ez a cirkusz mozgatórugója ‒ válaszolhatjuk is meg egyből a kérdést ‒, hiszen ez az előadó-művészeti ág nagy hagyományokkal rendelkezik, s az attrakciók tára folyamatosan bővül.

A modern cirkusz még 1769-ben született meg, Londonban, amely már akkor lovas produkciókkal, erőművészekkel és kötéltáncosokkal kápráztatta el a nagyérdeműt. Ezek a hagyományos elemek ‒ kiegészítve még a bohócokkal, bűvészekkel és állatidomárokkal ‒ a mai cirkuszok nagy részében továbbra is fellelhetők, a szórakoztatás és a show „alapkellékeit” jelentik.

Ám, ahogyan a befogadók igényei változtak, úgy kellett alakítani a porond világát is. Az emberekhez ma már egyre könnyebben, gyorsabban eljutnak a csodálatos, már-már lehetetlennek tűnő tetteket bemutató produkciók, lényegében a világ minden tájáról ‒ így természetes volt, hogy a hazai előadóknak is fel kell venniük a versenyt a cirkusz többi szereplőjével. Ezért láthatunk többek között extrém állatokat és az életüket kockáztató, halálgömbben pörgő motorosokat attrakcióként a felállított díszes sátorban.

Húsz ló szabadidomításával világrekordot állítottak fel Richterék március 3-án Budapesten
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

S a kérdés továbbra is az: hol a határ? Hiszen a cirkuszrajongók a szóban forgó motorosokkal már a korábbi években is találkozhattak ‒ a társulatnak pedig évről évre újat kell mutatnia. Így lehetséges az, hogy Richter Flórián Cirkuszába visszatér a Brazíliából származó Diorios motoros csoport, s annak tagjai egy még látványosabb produkciót mutatnak be: ezúttal hat brazil artista motorozik majd egyszerre egy négy és fél méter sugarú gömbben. A műsorszám nemcsak látványban és hangban lesz nagyszabású, de veszélyessége miatt kellőképpen növeli az adrenalinszintet is: a motorosoknak ugyanis úgy kell megválasztaniuk a sebességet, hogy a gravitációnak köszönhetően mindenki fent maradjon a gömbben, és egyikőjüknek se essen bántódása.

De a megújulás szükségessége az artistákra is igaz: mint kiderül, a leszerződött (lég) tornászok minden egyes nap újabb és újabb számokat próbálnak, hogy azokat aztán a következő helyszínen be tudják mutatni. Az indok megegyezik: az előző előadáshoz képest ők is mindig egy fokkal jobb produkciót szeretnének a közönség elé vinni ‒ legyen szó akár „csak” egy szaltózásról.

Ezen kívül az állatos műsorszámoknál is újat kell mutatniuk a cirkuszosoknak, nem elég pusztán egy különleges élőlény, például egy elefánt vagy zebra felvonultatása a porondon. Éppen ezért a cirkuszokkal kapcsolatban leginkább az állatok sorsát, a megfelelő állattartás hiányát kifogásolják a kritikusok, holott a Richter Flórián-féle cirkusznál is jól látszik: ha etetni nem is lehet a kint tartott élőlényeket, azok még az előadás előtt is szabadon megtekinthetők, megsimogathatók a járókelők számára.

A vidám jelenetek sem maradnak el az esti premieren Fotó:FMH

Nemrég például két teve született a cirkuszi családba, nem is akármilyen körülmények között: a jelenleg tizenhét éves Richter Kevin végig ott volt a tevemama mellett, a világra jövő újszülöttet paplannal takarta be, s amikor úgy tűnt, a nősténynek nem lesz teje, keresetek egy tejüzemet, hogy gond esetén azonnal segíteni tudjon. Mint mondják: inkább az emberek függenek az állatoktól, semmint fordítva.

Richter Kevin például húsz lóval dolgozik együtt, így szükséges a megfelelő összhang, az, hogy az állatokkal érezzék egymás rezgéseit, értsék egymás nyelvét. Egy vágtázó ló hátán ugyanis könnyen végzetes lehet egy rosszul időzített akrobatikus ugrás vagy szaltó. Mindezek ellenére Kevin úgy érzi, még legalább két ló elkélne a látványosabb produkcióért ‒ a próbák alatt törekszik is arra, hogy ezt a tervét mielőbb megvalósíthassa. Nem mellesleg jó úton jár, hiszen a húsz ló szabadidomításával (tehát a természetes, az állat nyelvét használó kiképzéssel) világrekordot állított fel március 3-án Budapesten.

A határ tehát, úgy tűnik, egyelőre a csillagos ég: a cirkusz előadóművészei folyamatosan igyekeznek maximalizálni lehetőségeiket.

S hogy ezúttal sikerül-e még varázslatosabb produkciót nyújtania a Richter Flórián Cirkusz társulatának, kiderül szerdán, 18 órakor a szombathelyi Sportligetben a premieren.

További előadások:

Csütörtök és Péntek: 18:00

Szombat, Vasárnap és Hétfő: 15:00 és 18:00

Kedd: 15:00

Vas megye kártyával rendelkező előfizetőink a péntek 18 órai előadásra korlátozott számban, kedvezményesen 2600 Ft / 2fő áron vásárolhatják meg belépőjegyeiket a szombathelyi ügyfélszolgálati irodánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában