hirdetés

2018.04.10. 21:29

Lakástakarék – mitől kihagyhatatlan ajánlat? (x)

Az elmúlt években egyre többen jöttek rá arra, hogy kár lenne veszni hagyni az LTP segítségével megszerezhető pénzt. Ma már egymillió körüli szerződő fél van Magyarországon. Önnek még nincs LTP-je?

vaol.hu

Fotó: Pixabay

A befektetők álma

Mik a legfőbb előnyei a lakástakarék pénztárnak? A legelső és alapvető előny az állami támogatás, ami a maximálisan havonta betehető 20 ezer forint 30 százaléka. Magas hozam alacsony kockázattal: ez gyakorlatilag semmilyen más formában nem valósítható meg a hazai piacon. A magas bevétel általában magas kockázati szinthez és ‘hazardírozáshoz’ párosul, például a részvénypiacon.

Az állam által hozzáadott pénzzel akkor járunk a legjobban, ha 4, 5 év a befektetési időszak. Ahogy növekszik az időtáv, a hozam aránya a benn fekvő pénzhez képest egyre kisebb. Valójában a profik szerint inkább érdemes egymás után két rövid LTP-t futtatni, mint egy hosszabbat. Rövid távon az évesített hozam 11 % felett van, 10 év után 6 %-ra csökken.

A hozam egyértelműen és pontosan kiszámítható: az EBKM (egységes betéti kamatláb mutató) kiszámítása során figyelembe veszik a havi befizetéseket, az állami támogatást és a betéti kamatot, valamint az egyszeri számlanyitási és a havi számlavezetési díjat is.

Egy családon belül megtöbbszörözhető a megtakarítás

Méghozzá közeli hozzátartozók nevére nyitott szerződésekkel. Ha a szülők a gyerekeiknek nyitnak, vagy fordítva, illetve házastársaiknak (élettárs itt nem jöhet számításba) 3-4 szerződés is futtatható. Azaz az elvileg szerény betehető összeg és utána járó állami támogatás jóval magasabbra is feltornázható.

Fotó: Pixabay

Ha a családban bármi változik, ha módosulnak a célok, hozzáigazítható a lakástakarék, amely igen rugalmas: a szerződések átruházhatók, megoszthatók és összevonhatók.

Opcionálisan hitel is felvehető

Aki nem szeret vagy időhiány miatt – kinek ne lenne ez ismerős? – nem tud több bankba, több helyre járni ügyintézni, az hitelt is felvehet, összekötve az LTP-vel. Ami azt eredményezi, hogy a megtakarított összeg mellé kilépéskor kölcsönt is kap lakáscélja elérésére.

Az LTP hitele rögzített kamatozású, azaz kiszámítható, mivel nem a piac mozgása szerint változik. Emellett jellemzően rövidebb a futamideje, mint a lakáshiteleké általában.

Mivel hosszú ideje rekord alacsonyak a THM-ek, ezért a szakértők már azt várják, hogy felfelé mozduljanak el a változó hitelkamatok. Igaz, a következő egy-két évre még stabilitást jósol az MNB, de az utána következő időszak kiszámíthatatlan.

Ezt a kockázatot lehet kiküszöbölni azzal, ha egy kedvező feltételekkel felvehető, fix kamatozású hitel mellett tesszük le a voksunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában