HIRDETÉS

2018.04.27. 16:03

Mikor jön jól a személyi kölcsön lakásfelújítás esetén? (x)

Mielőtt eladjuk vagy kiadjuk az ingatlanunkat, mindenképpen érdemes időt és pénzt szánni a rendbehozatalára. De ha mi költözünk be egy lakásba vagy házba, akkor sem kell megtartani az elavult megoldásokat.

Apróságok vagy alaphibák?

Sokan inkább felújított lakást keresnek, mintsem hogy belevágjanak egy renoválásba. Néha viszont olyan kedvező az ingatlan elhelyezkedése, olyan sokat lehetne kihozni belőle, hogy a rossz állapotban való vétel a jó döntés.

Akkor érdemes erősen meggondolni a vásárlást – mégha csodás is a kilátás az ablakból -, ha a nulláról kellene ‘újrahúzni’ az ingatlant. Felújítandóként esetenként árulnak olyanokat is, amelyekben a falból szikrázva lógnak ki a villamos vezeték csonkok. Egy romos állapotú lakás erős idegzetűeknek vagy szakértőknek való.

Az ilyen vételekkel legyünk óvatosak – szinte egy építkezéssel felér az átalakítás. Ennél bíztatóbb esetekben érdemes belevágni a felújításba, és érdemes tételes listát készíteni arról, hogy mik lesznek az elvégzendő feladatok. A felújítás utáni takarítást se felejtsük le erről.

Szükségünk lesz egy megbízható felújító szakemberre, generálkivitelezés esetén egy teljes csapatra, akik átlátják – és elvégzik – a teendőket. Egy profi például tudja, hogy a 25-30 évnél régebbi villamoshálózatot alapból cserélni kell. Érdemes rászánni a pénzt, hogy festő intézze a falfestést, kőműves a falépítést, mégha olcsóbbnak is tűnik a saját kezű munka.

Harmadával több lesz a végösszeg

Ám a csontvázak menet közben szinte biztosan ki fognak esni a szekrényből. A plusz feladatok miatt általában 25-30 százalékkal többe kerül egy ingatlan korszerűsítése, mint amennyire előzetesen megbecsültük. Például ha időközben kideríti a villanyszerelő, hogy a kicserélendő vezetékeket nem védőcsőbe helyezték bele, hanem csak magukban húzódnak a falak mögött, az ezzel kapcsolatos munka rögtön megsokszorozódik.

Fontos, hogy mindig rendelkezésre álljon az éppen szükséges összeg, és ne merüljön ki a büdzsénk az alapköltségek fedezése után. A felújítás költségeinek kikerekítésére és a váratlan kiadásokra a személyi kölcsön felvétele egy gyors és gazdaságos megoldás.

Érdemes kihasználni a jelenlegi kamatszintet

A jelenlegi kölcsönök THM szintje az 5-6 évvel ezelőtti lakáshitelek szintjén van, kezes és fedezet biztosítása nélkül, könnyedén jutunk pénzhez. Anyagi lehetőségeinkhez mérten mi választhatjuk meg a számunkra legideálisabb megoldást, így rövid vagy akár hosszabb távra is tervezhetjük a kölcsön törlesztését.

Kölcsönnel kitágíthatjuk pénzügyi határainkat, ami egy olyan nehezen kiszámítható helyzetben, mint egy lakásfelújítás, nagyon jól jön. És mivel az átalakítás során rengeteg teendőnk van, a csekély időbefektetéssel megszerezhető személyi kölcsön ideális megoldás.

Ha nem záros az összeghatár, amit a lakásunkra fordítunk, korszerűbb, nagyvonalúbb megoldásokat alkalmazhatunk. Ha igényesek a szaniterek a fürdőszobában, ha mosogatógép is áll a konyhában, máris lényegesen felszereltebb albérletet adhatunk ki – ha ez a célunk -, és sokkal jobban járunk anyagilag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában