HIRDETÉS

2018.05.29. 18:11

Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasági és turisztikai lehetőségei

Az Alföld végtelen síkságának közepén fekvő Jász-Nagykun-Szolnok megyét hét másik közigazgatási terület gyűrűje öleli körül. A megye térségét a Tisza, a Hármas-Körös és a Zagyva folyók és azok mellékágai hímzik tele folyásuk kanyargó vonalaival.

Az Alföld tökéletes síkvidékén elterülő megye legjelentősebb természeti értékeinek sorában megemlítendő a jó termőföld, a folyóvizek, és a kimagasló termálvízkincs is egyaránt. Ezek nem csupán a térség turizmusára, de a vidék gazdaságára is határozottan kedvező hatást gyakorolnak.

Alapvetően Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasága nem sorolható a legfejlettebb közigazgatási területek közé, sokkal inkább mutatja egy gazdaságilag közepesen fejlett térség képét. A napsütéses órák nagyszámú előfordulásának és a térség gazdag vízrajzának segítsége révén létrejött remek termőföldeknek köszönhetően az ország egyik legfontosabb mezőgazdasági régiójához tartozik a megye.

A térségben megtelepedő, illetve itt megalakuló gazdasági szervezetek lassabb tempóban, de folyamatosan egyre nagyobb számban jelennek meg a térségben. Ezek legnagyobb hányada kisvállalkozás, amelyek tevékenysége legtöbbször a kereskedelem és az építőipar területén valósul meg, míg az egyéni vállalkozások zömében a mezőgazdaság területén tevékenykednek.

Az Alföld területén található megye nagyobb vállalkozásai legnagyobb számban a feldolgozóipar területén tevékenykednek, de jelentős arányban fordulnak elő az élelmiszeripar és vegyipar, illetve a fa-és papíripar területén tevékenykedő vállalatok is. Ezek tevékenysége nem csupán a megyei GDP növelését szolgálja, de a körzet lakosságának igencsak nagy hányadát látják el álláslehetőségekkel, ez látható a Szolnok állás kereső rendszerben is.

A beruházásoknak köszönhetően folyamatos fejlődés alatt álló ipari vállalatok termelőtevékenysége révén előállított termékek nagy hányada kerül exportálásra, ezáltal fokozott munkaerőigény mutatkozik a szállítmányozás terén.

A megye turizmusára és annak megítélésére jelentős hatást gyakorol földrajzi adottsága. Síkságjellegéből fakadóan nem nevezhető toronymagasan kiemelkedő turisztikai szuperhatalomnak, azonban bizonyos térségei rendelkeznek olyan adottságokkal, amelyek említésre méltó idegenforgalmat biztosítanak a teljes térség számára.

Jász-Nagykun-Szolnok megye északkeleti nyúlványa mentén húzódik a Tisza-tó medencéje, amely hazánk második legnagyobb területen fekvő állóvize. A tó határozott jelentőségű turisztikai vonzerőnek minősül a megye területén, a kerékpárosok által fokozott számban történő látogatottságának hatására nem csupán a tó körül, de a megye területét keresztülszelő Tisza folyó mentén is egész kerékpárútvonalat alakítottak ki.

A Hortobágyi Nemzeti Park nyugati fele szintén Jász-Nagykun-Szolnok megye területén található, amely ugyancsak jelentős turisztikai vonzerővel ruházza fel a teljes térséget.

Kimagasló idegenforgalmi vonzerővel bírnak még a megye területén fakadó termálvizek és az azok köré kiépült gyógyfürdők, strandok és wellnessközpontok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában