hirdetés

2018.08.07. 18:15

Új macska a háznál

Cicát szeretnél, esetleg a gyerekek? Rengeteg magára marad állat vár új gazdira a menhelyeken, fogadj örökbe egyet! Ezekre viszont mindenképp figyelj az örökbefogadásnál!

Az örökbefogadott állatokon segíteni nagyon nemes gesztus, és hidd el, náluk ragaszkodóbb jószágok nem nagyon vannak.

 

Tájékozódj

Mielőtt elhozod az új családi kedvencet, mindenképp érdeklődj a menhelyen az alapvető tudnivalókról:

  • mennyi idős az állat
  • milyen az egészségügyi állapota
  • vannak –e viselkedési problémái (ez gyerekes családoknál kifejezetten fontos)
  • Megkapta –e az összes szükséges oltást
  • vannak –e különleges igényei (allergia, ételintolerancia)
  • ivartalanították -e
  •  

    Állatorvos

    Ha a részletes felvilágosítás után az örökbefogadás mellett döntesz, mindenképp vidd el sürgősen állatorvoshoz egy alapos kivizsgálásra, és érdeklődj nála a gyakori macska betegségekről. Így tudsz tenni a megelőzésért is, és könnyebben fel tudod majd ismerni, ha valami gond lesz.

    Hogy egy példát mondjunk: Gyakori probléma a cicáknál a fülgyulladás, vagy a macska egyéb fülproblémái. Ha erre felkészülsz, rögtön tudni fogod, amikor a cicád a szokásos fülvakarás mellett rázza is a fejét, hogy itt bizony orvosi segítségre van szükség. Megelőzésképp pedig figyelj oda, hogy macskád füle mindig tiszta legyen. A tisztántartás fortélyairól azonban mindenképp kérdezd meg a szakembert.

    Fontos kérdés a macska ivartalanítása is. Ezt sokszor már a menhelyen elvégzik, ha azonban mégsem történt meg, mindenképp konzultálj erről a lehetőségről is az állatorvossal.

     

    Az új otthon

    Tedd számára komfortossá új otthonát. Ezzel magadnak is segítesz, hiszen neked is fontos, hogy könnyen és kényelmesen be tudjon illeszkedni.

    Szerezd be neki a szükséges felszerelést, macskabútort, kaparófát, macskajátékokat.

    Találj az alomnak egy olyan helyet, ami neked sincs útban, és ő is könnyen megbarátkozik vele.

    Keresd meg a megfelelő macskatápot. Lehet, hogy az új jövevény válogatós, így elsőre érdemes kisebb kiszerelésben gondolkozni, és akkor nagyobb mennyiséget venni, mikor már kiismerted az ízlését. A háziállatok számára fontos, hogy mindig legyen kéznél friss, tiszta víz, ehhez szerezz be neki saját vizes tálkát.

     

    Tisztán tartás

    Fontos a macskák tisztán tartása is. Attól függően, hogy milyen fajtájú a cica, akár rendszeres fésülésre is szükség lehet. Vegyél hát macskasampont a fürdetéshez, a bunda tisztításhoz, fésüléshez pedig speciális fésűt. Fontos a bolhanyakörv, és ne felejts el védekezni a kullancsok ellen sem.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában