hirdetés

2018.08.27. 16:40

Veszélytelenítés szemléletformálással

MUNKABALESETEK A növekvő szerződésállomány teljesítése munkabiztonsági szempontból is nagy kihívás az építőiparban, hiszen nemcsak a munka sok, hanem a képzetlen munkás is.

 

Megvan a veszélye annak, hogy növekedni fog a munkahelyi balesetek száma a következő két-három évben a kapacitásleterheltség és a munkaerőhiány miatt a hazai építőiparban, ahol a termelés jelentős növekedésére lehet számítani. Emellett nagy kihívás, hogy egyre több jól képzett szakemberre lenne szükség a növekvő szerződésállomány teljesítéséhez. Idén már hat halálos kimenetelű munkabaleset történt az ágazatban – tájékoztat Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Mint mondja, a munkaerőhiány következtében olyan társadalmi csoportok, például időskorúak, külföldi munkavállalók és alacsony képzettségűek foglalkoztatására is sor kerül a jövőben, akiknél magasabb a munkahelyi balesetek kockázata. Mivel az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazatnak számít, balesetvédelmi szempontból is kiemelten kell foglalkozni vele. Szakmai anyagok támasztják alá, hogy nem a megfelelő szabályozással van probléma, hanem a szabályok betartásával munkáltatói és munkavállalói oldalon egyaránt.

A szabályok betartása részben orvosolható is lenne szigorúbb ellenőrzéssel és a két oldal szemléletváltásával – mondja Koji László. A munkavédelmi stratégia mind Magyarországon, mind az Európai Unióban a munkahelyi biztonság növelésével, a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések számának csökkentésével, valamint a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt kialakuló kihívásokkal foglalkozik. Ebben kiemelik a programok eredményesebb végrehajtásának, a foglalkozásból eredő betegségkockázatok feltárásának és megelőzésének, a tájékoztatás fokozásának, valamint a munkával töltött idő meghosszabbításának szükségességét. Kiemelt figyelmet fordítanak a kkv-szektorra, amely sajátosságai révén nehezebben képes alkalmazni az életbe léptetett jogszabályokat, előírásokat. Mindkét stratégia egyetért abban, hogy szükséges a jogszabályok egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése, a jó gyakorlatok ismertetése és átvétele, a munkavédelemhez köthető kutatások és az oktatás támogatása. Az ÉVOSZ szerint egyértelműen szükség van a hazai munkahelyi balesetvédelem erősítésére. Fontos a feketefoglalkoztatás visszaszorítása is, valamint a munkavédelmi felügyelők és a munkahelyi ellenőrzések számának növelése, a munkavédelem szerepének fokozása az oktatásban.

Nincsbaleset.hu Az ÉVOSZ 2017 és 2019 között szemléletformáló információs napokat szervez Kecskeméten, Székesfehérváron és Debrecenben A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban című Ginop 5.3.4-16-2016-00006 pályázati projekt keretében. Az információs napok mellett munkavédelmi képviselőket is képeznek ez év őszén, mind az alapképzésre, mind a továbbképzésre fokozott súlyt fektetve. A munkáltatók és a munkavállalók részére tájékoztató kiadványok készültek, amelyek a rendezvényekkel és az oktatással együtt hozzájárulnak a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok csökkentéséhez, hogy hosszú távon javuljon a munkahelyek biztonsága, színvonala és a munkavállalók teljesítménye. A projekt honlapján (www.nincsbaleset.hu) az események és a szakmai anyagok mindenki számára elérhetők.

Nem a szabályozással van gond, hanem a szabályok betartásával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában