SZPONZORÁLT TARTALOM

2018.12.10. 12:05

5 élmény és ötlet idén télre Badacsonyból

Kiállítás, borkóstolók, téli programok, karácsonyi ötletek a Laposa Gasztro Birtokon.

 

Milyen Badacsonyban a tél? Egyszerre csendes és mozgalmas, összeülős és beszélgetős, meghitt és társasági. Nem lehet nem szeretni. Ilyenkor több idő jut egymásra, kóstolásra és barátkozásra, a Laposa Család programjai is erre adnak lehetőséget.

Lássuk, mi minden vár ránk, mennyi izgalmat rejt ez a zúzmarás évszak – ami szerencsére olykor-olykor tavaszias napsütésbe csap át. 5 ötletet és élményt szedtünk össze, ami biztosan nem maradhat ki a télből.

1. Téli séta a zúzmarás hegyoldalban, fel a pincészetig

Amikor lemegy a nap, felgyúlnak a fények! A Badacsonyi Bornegyednek keresztelt utca a Hableány épületétől indul, innen felnézve a hegyre már láthatjuk is a fényfüzérekből kirakott karácsonyfát. Egy negyed órás sétával felérünk a Kisfaludy úton a St. Orban Étterembe, majd innen a Laposa Birtokra. Összehúzott kabáttal a teraszon is kóstolhatunk, de akik inkább „bebújnának”, azokra vár a fűtött belső tér és a kandallóban ropogó tűz. És persze a fantasztikus borok: a legjobb dűlők válogatott tételei, Kéknyelű, Olaszrizling, Szürkebarát, hogy csak párat említsünk, mellé pedig a szezonális finomságokból és helyi termelők portékáiból készített gourmet tál.

2. A Balaton legszebb panorámái – Orbán Péter kiállítás a St. Orban Étteremben

Orbán Péterrel már sokan találkozhattak, akik szerelmesek a Balaton-felvidék tájaiba és a festményszerű fotókba, amik a tanúhegyekről, naplementékről készülnek. Orbán Péter ebben a világban él, ezeket a csodákat keresi: tősgyökeres tapolcaiként évek óta járja a vidéket, ismeri a legjobb fotó-pontokat és fényeket. Kezei között megismételhetetlen pillanatok merevednek meg számunkra.

A St. Orbanban most minden szombaton megtekinthető Péter 37 képének különleges tárlata, több kép közülük először került kinyomtatásra. Petivel egyébként vasárnaponként a tóti piacon lehet találkozni, már amikor itthon van, mert most éppen Spanyolországot járja. Tehát vasárnap helyett szombaton és Káptalantóti helyett Badacsonyban lehet megvásárolni a képeit, amiknél tökéletesebb karácsonyi ajándékot egy Badacsony- vagy Balaton-szerető sem kaphat (a képek 10-15 ezer forinti között mozognak).

„A képek az utóbbi éveim termései, 5 éve jött a sugallat, hogy komolyabban kezdjem el a tájat fotózni és a képeket megmutatni másoknak is. A képek kisebb része készült drónnal, a többi fényképezőgéppel. Mindegyik kötődik a Balatonhoz, a Balaton-felvidékhez, Badacsonyhoz, tehát a helyekhez, ahol felnőttem. Több ezer kép van a merevlemezemen, ez egy különleges válogatás, több kép még sehol nem volt ezelőtt látható, vagy először került nyomtatásba” – mondja Péter.

3. Élményt ajándékba

Egy megismételhetetlen élmény az egyik legjobb ajándék: ülni a Badacsony oldalában azzal, akit szeretünk, és egy pohár borral, belenézni a panorámába, beleszagolni a levegőbe. Télen, vagy nyáron, sárguló falevelek között, ködben vagy napsütésben. Jó ezt a pillanatot továbbadni, ajándékba. A Laposa Birtokon – és a weboldalon – egy szép ajándékkártya formájában vehetjük meg a 2 személyre szóló 6 tételes borkóstolót és egy gourmet tálat, amit aztán az ajándékozott az év folyamán beválthat. / www.bazaltbor.hu

4. Egy ebéd vagy vacsora a St. Orbanban

A szőlőlugasos teraszon már sok éhes vándor megpihent az évek során. Most a Laposa család folytatja a St. Orban Étterem immár 1999 óta íródó történetét. Az új arculattal és újranyitással egyben új korszak is kezdődött az étterem életében, amelyben a régi badacsonyi vendéglátás legszebb hagyományait szeretnék felidézni – klasszikus környezetben, klasszikus ízekkel, megfelelve a mai követelményeknek. Télen-nyáron nyitva vannak, ilyenkor szombatonként várják a betérőket.

5. Gasztrohegy Badacsony tematikus gasztrohétvégék

Októbertől áprilisig Badacsonyban megmutatják a gasztronómiai csúcsokat: 9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végig enni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást – közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra.

Következő alkalmak:

December 28-29-30. Év végi disznóságok

Január 25-26-27. Nagyvadak a hegyről

Február 22-23-24. Gasztrofarsang

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában