Hirdetés

2019.01.22. 07:00

Egészségügyi adataink biztonságban vannak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben

2017 őszétől elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel azokat a dokumentumokat, amelyek a betegek ellátása során keletkeznek.

Az EESZT-ben lévő egészségügyi adataink védettek: ezekhez csak háziorvosunk és kezelőorvosaink férhetnek hozzá, míg a gyógyszerészek a számukra fontos recept adatokat érhetik el. A legérzékenyebb egészségügyi adatok (pl.: pszichiátriai, addiktológiai stb) kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak, így biztosan csak az nézheti meg, akinek arra a mielőbbi gyógyulásunkhoz szüksége van. A háziorvos például látja, hogy páciense kiváltotta-e a receptet, felhasználta-e a beutalót. A betegnek pedig nem kell magával vinnie orvosához leleteit, zárójelentéseit, ambuláns lapjait, mert a Térből a kezelőorvos bármikor lekérheti azokat. A Lakossági Portálon (www.eeszt.gov.hu) mi magunk is szabályozhatjuk, ki kapjon hozzáférést adatainkhoz és azt is folyamatosan nyomon követhetjük, ki milyen dokumentumot töltött fel rólunk és ki kért hozzáférést a velünk kapcsolatos információkhoz. A digitális önrendelkezés az EESZT lakossági portálján, a www.eeszt.gov.hu honlapján tehető meg. A portálra történő belépéshez szükséges a személyes ügyfélkapuhoz tartozó felhasználónév és jelszó, illetve a TAJ szám. Ezen kívül a Kormányablakoknál személyesen is lehetőség van módosítani a jogosultságokat, ehhez szükséges bemutatni a személyazonosságát igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) valamelyikét, illetve a TAJ kártyáját.

– Az egészségügyi adat személyes és érzékeny. Az EESZT-be kerülő adatainkhoz hozzáférhet maga az érintett beteg, a kezelőorvosa, a háziorvosa, az egészségügyi ellátással kapcsolatban, a beteg digitális önrendelkezési beállításainak megfelelően. Mindenkinek lehetősége van tehát arra, hogy az EESZT-be kerülő adataihoz való hozzáférést szabályozza, akár dönthet úgy is, hogy egy adott orvos ne lássa a kórtörténetét, vagy annak egy speciális részét – mondja prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában