HIRDETÉS

2019.05.15. 14:35

BBQ vagy grillezés – a kerti sütés szabálya

Ha grillezünk a szabad ég alatt, nem biztos, hogy BBQ (avagy barbecue) partin veszünk részt barátainkkal; illetve miért ne vegyünk kész pácot – ezeket például tudtad a szabadtéri sütögetésről? Lássunk pár érdekességet a témában!

A BBQ nem azonos a kerti grillel

A sütögetés témájában a grillezés a tágabb fogalom, ez mindent magában foglal, amit – eredetileg rácson, ma már lávakövön, öntöttvason is – sütni lehet.

A fő különbség a grillezés hőfoka. A barbecue jellemzője, hogy alacsonyabb hőfokon és lassabban készül az étel, leginkább 110-120 fokon, de mindenképpen 150 fok alatt.

A BBQ fatüzeléssel, indirekt tűzön süti, vagy inkább füstöli az ételt, leginkább a húst (steaket). Ez klasszikusan egy az USA déli és keleti államaiban elterjedt módszer, ami hatalmas divattá vált idehaza is.

A grillezés során gyorsabban készül el az ennivaló, és természetesen akár grillezett zöldségeket is süthetünk így, az édesköménytől a sárgarépán át a gombáig.

A faszén mellett ‘engedélyezett’ a brikettes fűrészpor is mint tüzelőanyag, de az biztos, a fával készített finomságoknak van a legegyedibb íze. A gázos grillek szintén remek ízeket tudnak varázsolni.

Nagyon sok múlik a pácon

Még ha kezdők vagyunk is, mesterivé tehetjük az ételünket azzal, ha gondosan készítjük el a pácot. A boltban vett változatoknál sokkal jobb ízt ad az általunk alkotott házi páclé. A friss fűszerek mellett a hevítést jól bíró olajak – napraforgó-, szőlőmag- vagy kukoricaolaj – alapozzák meg a megfelelő grillpácot, amelybe már jóval sütés előtt érdemes az alapanyagot beletenni.

Pár másik szabály ismerete is sokat dob a végeredményen: csak a kész, meggrillezett ételeket sózzuk meg, és sütés közben tartózkodjunk a nyomkodástól, szurkálástól.

Ha tökéletetes grillezett ételeket akarunk, kicsit nézzünk utána a többi alaptrükknek; például hogy az alufóliának a matt fele nézzen a forró felület felé, ha abba tekerjük az ételt. Hamarosan profi séf válhat belőlünk!

Mit nem szabad grillezni?

Füstölt húsokat, tehát kolbászt, sonkát ne pirítsunk így, mert a hő hatására rákkeltő anyagok keletkeznek.

Az odaégett, megszenesedett részeket minden elkészült húsról érdemes levágni, mert mint ahogy azt sokan tudják, ezek sem egészségesek.

Haladó trükkök zöldségfélékhez

Nemcsak hús és hal lesz finom a grillen, zöldség és gyümölcs is elkészíthető így. Van, amit érdemes kicsit előre főzni, hogy zamatos legyen, ilyen a kukorica és a krumpli.

A sült almát, körtét mézzel, fahéjjal, joghurttal is tálalhatjuk.

Hogy találjuk meg a számunkra legideálisabb grillsütőt?

Az alábbi tényezőket vegyük figyelembe (a pénztárcánk mellett), mikor grillezőt választunk: mekkora hely áll rendelkezésre; szeretnénk-e könnyedén mozgatni a sütő berendezést; hány vendéget szeretnénk kiszolgálni; és mennyi időt szeretnénk tölteni a grillezéssel? A leggyorsabb eredményt a kontaktgrill adja, míg a fatüzeléses módszernél maga a sütögetés az élmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában