hirdetés

2019.12.18. 15:49

Hogyan nem marad a bőr szárazon

<span style="font-weight: 400;">Dr. Mester Ildikó szakgyógyszerész, a </span><a href="https://www.magisterproducts.hu/"><span style="font-weight: 400;">Magister Products Natúrkozmetikumok</span></a><span style="font-weight: 400;"> megálmodója és fejlesztője, 2018. Év Női Vállalkozója Vas megyében. </span>

Fotó: Picasa

A zord időben gyakran jelentkezik a száraz bőr tünetegyüttese. A bőr húzódik, feszül, felszíne érdes, fénye matt, színe fakó. A száraz bőr viszket, veszít védelmi funkciójából, így gyulladásos folyamatok, allergiás reakciók talajául szolgál. A bőr hidratáltságának elvesztésével a kötőszövet gyengül, ráncosodást idéz elő. Láthatjuk tehát, hogy a megfelelő hidratálás nem csupán esztétikai szempontból, de a bőr egészsége szempontjából is alapvető.

Úgy gondolom, hogy téli kozmetikumaink kiválasztásánál 3 fő célkitűzést kell figyelembe venni.

  • A legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazzák, mentesek legyenek a szárító emulgensektől (SLS, PPG), a mesterséges szilikontól (dimethicon), illetve mivel a száraz bőr fogékonyabb az allergiára, próbáljuk elkerülni a parabeneket, mesterséges illatanyagokat.
  • Juttassunk be a bőrbe minél több fiziológiás zsírt. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen kerüljük el a kőolajszármazékokat, mert ezek bevonat formájában csak lezárják a bőrt, ezzel szemben a természetes olajok (ún. fiziológiás zsírok), ill. a ceramidok bőrazonosságuk végett, a bőrt szerkezetében erősítik, ezáltal csökkentve a bőr zsírhiányát, hozzájárulva a tökéletes hidro-lipid egyensúlyhoz.
  • Mivel a bőr zsírhiánya leggyakrabban együtt jár minimum egy felszíni vízhiánnyal is, olyan hatóanyagokat is be kell vetni, melyek a bőr különböző szintjein megtartják a vizet, ezáltal megakadályozzák a bőrön keresztüli vízvesztést. A hagyományos glicerinen és ureán túl léteznek speciálisabb és hatékonyabb vízmegkötők, pl. a nátrium-pca, a növényi kollagén, vagy a különféle molakulatömegű hialuronsavak. Természetesen a belsőleg történő folyadék bevitel is igen fontos, mert ha elégtelen a vízfogyasztásunk, akkor a szervezet a nedvességet először a bőrtől vonja el.
  •  

    +1 Mivel a mélyrétegi vízhiányos bőr érzékenysége fokozott, a barrier (védőgát) sérül, ezért fontos szempont, hogy a bőrön természetesen jelenlévő és a védelmi funkcióban résztvevő mikróbákat támogassuk (normál flóra erősítésére) prebiotikus hatású kozmetikumokkal. Csak akkor tud kialakulni a védő savköpeny, ha a mikrobióták biológiai egyensúlyban vannak velünk. Ez abban az esetben is igen fontos, ha a bőr kipirosodásra hajlamos és az orcákon hajszálér tágulatok figyelhetőek meg.

    Azt feltételezhetjük, hogy az arcápolás csupán egy arckrém, esetleg egy tisztító bevonását jelenti. Azonban érdemes azt is tudni, hogy a helyes bőrápolási rutin mindenkor, de akkor mikor valamilyen bőrproblémával állunk szemben, elengedhetetlen és esszenciális. Ezért javaslom, hogy száraz arcbőr esetén iktassunk be a minden napos hidratáló arckrém mellé hialuronsavas, százszorszép olajos szérumot, illetve heti rendszerességgel olyan pakolást, mely 2 az 1-ben hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket, mindemellett feltölti a bőrt nedvességgel, tápanyagokkal és létszükségű zsírsavakkal.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában