hirdetés

2020.07.07. 09:22

Hogyan tisztítsuk a padlót?

A lakásban a padló lerakása után figyelni kell a megfelelő tisztaság betartására. Ez minden felületen más lépéseket és más tisztítószereket követel meg a tulajdonosoktól.

Forrás: pixabay.com

 

Betoncsiszolás után a felület fényességét nemcsak a technológiával kell megtartani, hanem használhatunk vegyszereket is. Bár a beton zárt felületet képez, és a keménysége magas, nem áll ellen a vegyi anyagok káros hatásának. Az iparban például gyakran tisztítani kell az olajfoltokat, targoncanyomokat, amit már kézi takarítóeszközökkel, vagy gépesített súrolókkal tudunk elkészíteni.

Ma már lehet kapni takarító padeket, amik gyémántport vagy poliésztert tartalmaznak, és csak vizet kell hozzájuk önteni. Ez a munkaművelet sokkal hatásosabb és környezetet kímélőbb megoldás, mint a hagyományos mopok.

Ráadásul, ha nem akarjuk elveszíteni a csiszolt betonpadlónak a csillogását, akkor, ha nem is napi rendszerességgel, de hetente olyan vegyszereket kell használnunk, amik fenntartják a fényét. Az erős szennyeződéseket semleges szerekkel távolítsuk el.

 

Hogyan tisztítsuk a fapadlót?

Forrás: Pixabay.com

A beton mellett a fapadló is felkapott, mivel természetes és könnyű a tisztítása. A legegyszerűbb megoldás a felmosás, azonban mindig figyelni kell arra, hogy a felmosó inkább nedves legyen, semmint vizes. Minden alkalommal a porszívózás után végezzük el, nehogy a fennmaradt porszemekkel megkarcoljuk a felületet.

Sok olyan padló létezik, aminek a felülete enyhén csillog, mivel poliuretánnal, viasszal, vagy olajjal kezelték. Igaz, hogy tisztíthatjuk őket vízzel, azonban, ha azt akarjuk, hogy csillogjon, akkor tisztítószert kell hozzá használnunk.

Vegyük figyelembe, hogy a bútorok nyomot hagynak a fapadlón, pont ezért tegyünk a lábakra védőréteget, és a gyakran használt helyiségekbe helyezzünk szőnyeget. A takarítás során a szőnyeget csak akkor tegyük vissza a helyére, amikor megbizonyosodtunk róla, hogy teljesen felszáradt.

Kerüljük a feleslegesen tocsogó víz használatát, ne essünk neki durva vegyszerekkel, és kerüljük a súrolókat is, hogy ne karcolódjon a felület.

Hogyan tisztítsuk a laminált padlót?

A laminált padlók nagyban hasonlítanak a fa testvérükhöz, azzal a különbséggel, hogy a felső rétegét műanyag alkotja. Tudni kell róluk, hogy általában 10 évig néznek ki padlónak, strapabíróak, napi felületi kopás alig látszik rajtuk. Nem karcolódnak olyan könnyen, mint a 100% fából készült padlók, azonban mindennap tisztítani kell.

A legjobb a porszívó, vagy a legújabb intelligens robot beszerzése, amivel napi egyszer el tudjuk tüntetni a rátelepedett port. Ezután egy nedves ruhával eltüntethetjük az esetleges foltokat, de soha nem vizes felmosóval.

A kiömlő vizet azonnal itassuk fel, ugyanígy a többi folyadékot. Hiába érzünk rá kényszert, akkor is kerüljük a felmosást, mivel a műanyag réteg alatt igazi fa lapul. A hölgyek figyeljenek a lakásban tartott növényekre, ugyanis, ha a cserép valamelyik része ereszti a vizet, akkor az a padló végét jelentheti.

A laminált parketta is karcolódik, a székekre helyezzünk alátétet. Parketta kiválasztásánál érdemes olyan fajtát venni, amelyik nem fényérzékeny, ugyanis a rendszeres napsütés megfakíthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában