A Filharmónia Magyarország programjai

2020.08.03. 14:04

A királynők találkozása

Augusztusban újra az orgonáké a főszerep! A Filharmónia Magyarország színes programjai által betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetjük különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek. Szombathelyen a sorozat különböző állomásait számos érdekes hangszerpárosítás és az orgona-énekhang együttese kíséri. Augusztus 8-án pedig még az éjszakát is a hangszerek királynője uralja.

2019_Orgonapont_banner_960x400

Az OrgonaPont idén közel 40 városban, több mint 50 koncerttel várja kedves közönségét. Többek között Szombathelyen is találhatnak programot az érdeklődők, például az Éj királynőjének és a hangszerek királynőjének találkozásának is fültanúja lehet a közönség.

Mennyei találkozás augusztus 6-án a szombathelyi Székesegyházban Miklósa Erikával, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművésszel és Tóth László trombitaművésszel!

Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő. 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – szerződtették a Magyar Állami Operaházhoz. A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében meghódította a világ összes jelentős színpadát. Az opera műfaja mellett szívesen kalandozik a musical, az operett világába is. Számos exkluzív gálakoncert főszereplője. Somogyi-Tóth Dániel a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője, a Csokonai Nemzeti Színház zeneigazgatója, Debrecen város főzeneigazgatója. Tóth László trombitaművész repertoárja a historikus barokk zenétől a klasszikus műveken át egészen a kortárs műfajig terjed. A trió egy összeszokott páros, gyakran lépnek fel együtt hazai és határon túli székesegyházakban. Az OrgonaPont hangversenyén többek között felcsendülnek Händel, Vivaldi, Orff, Fauré és Léon Boëllmann művei.

Az OrgonaPont következő hangversenyére augusztus 13-án kerül sor Szombathelyen. Ruppert István orgonaművész és Szutrély Katalin szoprán énekesnő Belcanto című estjét hallhatja a közönség. Szutrély Katalin énekesnőként elsősorban a dal- és oratóriumirodalom területén mozog. Repertoárját döntően Handel, Bach, Michael és Joseph Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Schumann és Brahms művei alkotják. Szólistaként rendszeresen fellép Magyarország legfontosabb koncert-helyszínein. Ruppert István Európa szinte valamennyi országa mellett koncertezett és előadásokat tartott Japánban, Brazíliában és az USA-ban is. 2009-ben Megyei Prima – díjat, 2020-ban Liszt-díjat kapott. 2020. január óta a győri Bazilika kántor-karnagya.

A Filharmónia Magyarország 2019-ben, hagyományteremtő szándékkal hívta életre az Orgonák éjszakája programot. Idén augusztus 8-án újra megtelnek a templomok, a programsorozat idén is tartogat különlegességet. 20 óra 20 perckor “Közös hangként” megszólal Beischer-Matyó Tamás Invocation című műve ezzel erősítve azt a kapcsot, amely összefűzi az Orgonák éjszakájának résztvevőit. A mű magában hordozza az Orgonák éjszakájának üzenetét, amely egyben az idei év kihívásai által létrejött összetartozást, hitet is jelképezi. A programhoz csatlakozott Lakner-Bognár András orgonaművész és Gál Gabriella énekesnő is, a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban közös koncertjük lesz hallható, melyre a belépés ingyenes.

A Filharmónia Magyarország nemcsak a felnőtteket, de a fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért ehhez a rangos eseményez kapcsolódva „Az én orgonám” címmel pályázatot hirdet általános és középiskolások részére.

Engedje, hogy Önt is elvarázsolja az orgona hangja által életre hívott hangulatok széles skálája.

Az orgonakoncertekre jegyek válthatók a Líra Könyváruházban (Szombathely, Kossuth utca 8/3.), online a www.jegymester.hu oldalon, valamint az előadás előtt a helyszínen. További információ a programokról a www.filharmonia.hu weboldalon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában