Szponzorált tartalom

2020.11.16. 10:23

Mit kell tudni a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjéről?

Mindnyájan használunk ajtókat és ablakokat, ám lehet, hogy keveset gondolunk rájuk, annak ellenére, hogy közvetetten nagyon is befolyásolhatják az életünket: például egy nem tökéletesen záródó ablak, amely épp csak egy kicsit teszi huzatossá vagy hűvössé a lakásunkat, talán több ezer forintot jelent a fűtésszámlánkon a téli hónapokban és az áram számlánkon a nyári hőségben (a klíma fokozott felhasználása miatt).

Mennyire jól tartják a hőt az én nyílászáróim?

A hőátbocsátási tényező segítségével lehet megállapítani, hogy valójában mekkora hőszigetelő teljesítménnyel rendelkezik egy nyílászáró (forrás: veka.hu). A nyílászárók gyártói annak jelzésére használják a hőátbocsátási tényezőt, hogy egy adott ajtó vagy ablak milyen jól szigeteli a hőt. Ezzel az értékkel úgy is találkozhatunk, mint az U vagy a K érték. A kettő egy és ugyanaz, régebben a K, manapság az U használata az elterjedtebb. Egészen pontosan azt mutatja meg ez az érték, hogy egy négyzetméter felületen egy másodperc alatt mennyi energia távozik belülről (egy zárt térből), egy °C fokos külső hőmérsékletkülönbség esetén. Lehet, hogy a fizikaórák már csak régi emlékek, de azért könnyű belátni, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban szigetel a hőt a vizsgált nyílászáró.

Természetesen ez nem minden, többek között három különböző U értéket is találhatunk feltüntetve nyílászáróinkon:

 • Ug: ez az érték az ablaküveg felületére vonatkozik. Ezt az értéket az üvegtáblák száma, a távolságuk egymástól, a köztük lévő rést megtöltő gáz típusától függ elsősorban;
 • Uf: ez az ablakkeretre (tokra) vonatkozik, ezt a hőátadási együtthatót méréssel lehet meghatározni;
 • Uw: ez az adott ablak össz-hőátadási együtthatója, ezt az értéket kaphatjuk meg a fentebb említett két értékből.
 • Mitől változik a hőátbocsátási tényező?

  Kezdjük az alapanyagokkal. Az ablakok kereteit általában fából, műanyagból vagy alumíniumból készítik. Ezek közül egyértelműen a műanyag szigetel a legjobban. Ezen belül is le lehet csökkenteni a hőátbocsátási tényezőt több rétegű üvegekkel és több légkamrás profilokkal.

  Milyen ajtót, ablakot válasszunk?

  A helyes kérdés talán inkább az lenne, hogy mikor. A legjobb válasz pedig az, hogy ne halogassuk a vásárlást: bár az új ajtók, új ablakok felszerelése nagyobb beruházás lehet, ne feledjük el, hogy attól a pillanattól, legyen nyár vagy tél, nemcsak a kényelmünket befolyásolja majd pozitívan, hanem megtakarításainkat is…

  Az a városi legenda, hogy a műanyag (vagy más) ablak, esetleg ajtó „túl jól” szigetel, a valóságban szerencsére nem állja meg a helyét: a legújabb technológia a nyílászárók témájában egyértelműen a leginkább könnyíti meg az életünket.

  A legközelebbi felújításnál, ablak vásárlásnál mindenképp figyeljünk oda az „U” számra, azaz a hőátbocsátási tényezőre!

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában