szponzorált tartalom

2020.12.16. 19:05

Magyar tájakra hívnak a kézművesek

Mezőtúri keramikus, debreceni mézeskalács készítő, palócföldi kékfestő, pécsi kesztyűs, tihanyi levendula manufaktúra – a karácsonyi vásárok elmaradhatatlan résztvevői, akik nem pusztán kézműves tradíciók őrzői, de tájegységeink nagykövetei is egyben. Idén a karácsonyi rendezvénystop miatt nem találkozhatnak személyesen a közönséggel, ezért a számukra évről évre bemutatkozási lehetőséget adó AdventBazilika összeállítása hozza közel őket és tájegységüket az olvasókhoz.

Forrás: https://szaboilona.com

Immár sokéves hagyomány, hogy évről évre kigyúlnak az ünnepi fények, forraltbor és kürtöskalács illat száll a levegőben, és kézműves portékát kínáló árusok sokasága népesíti be a budapesti Szent István téren az AdventBazilika karácsonyi vásárt, mely tavaly elnyerte Európa legjobb karácsonyi vásárának járó címet.

Évről évre kihagyhatatlan élmény a meghitt andalgás a karácsonyi hangulatban, vagy az órákig tartó izgatott böngészés a kézműves kiállítók ünnepi díszbe öltözött bódéinál. Egy-egy aprólékos munkával készült kézműves remek kiválasztása sokak számára az adventi időszak elmaradhatatlan pillanata. Nem véletlenül...

Úgy tartják, hogy a kézzel készült tárgyaknak lelkük van. Az emléknek, ajándéknak szánt portéka kilépés a tömegtermékek tucatvilágából, olykor sok százéves tradíciót és értéket közvetítenek. Nem utolsó sorban pedig képzeletbeli utazásra is hívnak, jellegzetes díszítésük, formaviláguk, hangulatuk, vagy éppen illatuk révén elrepítve a vásárlót arra a tájegységre, ahol készítője megalkotta.

A járvány napjaiban, sajnos le kell mondanunk erről az élményről. Hagyományos formájában az AdventBazilika sem nyitja meg képzeletbeli kapuit, de az online térben megvalósuló „Remény adventje” program részeként a szervezők mégsem tettek le arról, hogy a kimagasló minőséget képviselő hazai kézműves kiállítók találkozzanak a közönséggel, amelyben a Magyar Rendezvényszervezők és -Szolgáltatók Szövetsége és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége volt szakmai partnerük.

Fotó: AdventBazilika

Az AdventBazilika jóvoltából az összeállításban kiváló kézművesek és tágabb hazájuk, Magyarország turisztikai térségei mutatkoznak be.

Villányi bor, pécsi kesztyű

A Pécs-Villány térség utánozhatatlan varázsát az egyedülálló hangulatú, többezer éves történelmi múltról tanúskodó épületei, az egymás mellett kéz a kézben élő kultúrák, valamint a borvidék kínálta egyedi kulináris élmények adják. A térség éghajlatában és hangulatában is érzékelhető a mediterrán hatás, amely télen- nyáron hívogatóvá teszi a vidéket.

Pécs tökéletes helyszín arra, hogy történelmi korokon átívelő sétákat tegyen a varázslatos hangulatú utcákon, és megtekintse a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrákat és a páratlan kultúrtörténeti kincseket.

A környék számos egyéb kihagyhatatlan látnivalóban is bővelkedik: különleges élmények várják a borok szerelmeseit délen, a Villányi borvidék napsütötte tájain, ahol meglátogathatja az egyedülálló borokat termelő pincészeteket, és megkóstolhatja a tájegység jellegzetes, máshol nem kapható borait. Harkány pedig ideális célpont lehet a gyógyulni vágyók számára, hiszen itt található Közép-Európa egyik leghíresebb fürdőhelye.

Fotó: mtu.gov.hu
Fotó: mtu.gov.hu

Pécs egyik legszebb hagyományát, a kesztyűgyártást ápolja a Szendelbacher manufaktúra. A több mint 30 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás kizárólag kézzel szabott termékeiben az évszázados tradíciók és a modern igények kiszolgálása fonódik egybe. A manufaktúra közel 50 embernek biztosít a megélhetést, céljuk a világszerte híres pécsi bőrkesztyű hagyományait folytatni és népszerűsíteni. (http://www.szendelbacher.hu)

Fotó: http://www.szendelbacher.hu

Kormorán les és mézeskalács

Észak-Alföld olyan turisztikai gyöngyszemeket rejt, mint a varázslatos Hortobágy, ahol lovaskocsiról, testközelből csodálhatjuk meg a pusztában legelésző szürkemarha- csordákat, Hajdúszoboszló mely népszerű fürdőkomplexumával csábít, de itt találja az utazó a gazdag élővilágáról híres, vadregényes Tisza-tavat, ahol a szerencsések megleshetik a védett gém- és kormorán- telepek életét és Debrecent, mely kulturális, építészeti, rekreációs és konferencia lehetőségeiről egyaránt ismert.

Fotó: mtu.gov.hu

Debrecent képviseli Kozma Zoltán mézeskalács készítő. A 2000 óta családi vállalkozás keretében dolgozó népi iparművész megőrizve a hagyományos kézi mézeskalácsosság értékeit saját műhelyében állítja elő termékeit, többek között a hagyományos verőfás lenyomattal készült debreceni mézeskalácsot, melyek különböző vallási jeleneteket, városképet, huszárt, kardot ábrázolhat. (https://www.kozmamezeskalacs.hu)

Fotó: https://www.kozmamezeskalacs.hu

110 kilométerre tőle, Mezőtúron dolgozik Cseh Magi fazekas, népi iparművész. Stílusát, rá jellemző forma és színvilágát a túri népi fazekasság hagyományaiból indulva fejlesztette ki. Vékony falú, szépen csengő kék-fehér, továbbá meleg barna és mélyzöld színtónusú edényei pompás dísz- és használati tárgyak. Az edényeket változatos díszítésében keveredik az ősi rátétes ornamentika a klasszikus mezőtúri és szász elemekkel és saját mintáival. A mezőtúri fazekasság az UNESCO kulturális örökségének részét képezi. (https://www.magi.hu)

Mátra zöldje, Hollókő kékje

A bőség zavarával küzdhet a Mátra-Bükk térségbe utazó turista is. Ez az a hely, ahol még egy hét intenzív felfedezés után is úgy érzi az utazó, hogy ide muszáj lesz visszajönni a kimaradt élményekért. Ha egyszer már meghódította a zöldellő Mátra várromos csúcsait, télen síbakancsban térne vissza a csaknem 2 km-es kékestetői pályára. Ha lovasszánon suhant a hófödte erdőben, ősszel talán egy monster- roller kormánya mögé pattanna.

Ha egy nyári estén Egri Csillagot kortyolt egy trendi borbár te- raszán, télen Egri Bikavért kóstolna egy hegyoldalba vájt, fűtött pince mélyén. Mátrafüreden egy segwayen állva járhatja be az erdőt, míg a sástói kalandparkban akár a gyerekek is felülhetnek egy elektromos jet- skire, a libegőről pedig a tóra és Gyöngyösre nyíló csodás panorá- mát élvezheti. Ugyancsak megér egy-egy délutánt Lillafüred és a Szalajka-völgy szépsége, az egri vár története, és a diósgyőri várban megrendezett Középkori Forgatag. Hollókő palóc húsvéti szokásai messze földön híresek – de nem kevésbé ismertek Mezőkövesd népművészeti értékei sem.

Fotó: mtu.gov.hu

E két település kékfestő hagyományait őrzi többek között a Széki Gabriella és Farkas-Széki Judit, azaz az Örökkék/Everblue kékfestők. Céljuk, hogy beillesszék a kékfestő hagyományait a XXI. századba. Életben tartsák ezt az évszázados, egyre csendesedő hagyományt, mely visszaköszön a magyar népviseletben, néhány hagyományörző műhely által ma is készített vásári portékán, de sokkal inkább történelem, mint jelenidő. Gabriella és Judit olyan ruhadarabokat és ajándéktárgyakat készítenek, melyek az eredeti technológiát és az antik nyomódúcokat, mintákat alkalmazzák. Ebben a tevékenységben Nógrád megye, kiemelve Hollókő és más Palóc falvak, Matyó földön pedig Mezőkövesd hagyományait tartják életben. (https://orokkek.hu)

Fotó: https://orokkek.hu

Tiszai kalandok és mátészalkai pásztorélet

Új kalandokkal és élményekkel vár Tokaj és Nyíregyháza térsége. Az UNESCO világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a világhírű tokaji aszú szülőhelye. A lélegzetelállító borvidék egyedülálló, majdnem ezeréves borászati hagyománnyal büszkélkedhet. Sajátos földrajzi fekvése kedvező mikroklímát biztosít a szőlészethez, amit az itt található számos pincerendszer is bizonyít. Az érdeklődőket borkóstolós programok és dűlőtúrák várják, miközben az újhullámos gasztronómia különlegességeit is megízlelhetik.

Gyalogtúrázva pedig a Zempléni-hegység történelmi várai, a felújított füzéri, a szerencsi vagy épp a sárospataki Rákóczi-vár is felfedezhető.

A látogatót a Felső-Tiszán és a Bodrogon vadregényes vízitúrák várják, melyeket a homokpadok, a dús növényzet és a folyó menti falvak romantikája tesz varázslatossá. Ezek mellett szinte kihagyhatatlan a legek állatkertjének is nevezett nyíregyházi állatpark.

Fotó: mtu.gov.hu

A vidék bőrdíszműves kultúráját erősíti Pankotai Csaba, a Miegymásért Bőrdíszműves Szociális Szövetkezet vezetője, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mátészalkán tanulta a mesterséget cipész nagyapjától. A Pankotai Leather márkanév alatt 1999 óta foglakozik egyedi tervezésű és kivitelezésű bőr öltözékek és egyéb bőr kiegészítők előállításával. Termékei a legjobb minőségű európai bőrökből készülnek, melynek során minden munkafolyamat kézzel készül. A legújabb divatnak megfelelő, elegáns letisztult formák mellett Folk kollekciójában a magyar pásztoréletben használt kiegészítőket kelti életre. (https://www.pankotaileather.hu)

Fotó: https://www.pankotaileather.hu

Üvegbe zárt, titokzatos Balaton

A Balaton, a tavat körülölelő barátságos települések és a változatos programok még a vidéjet jól ismerők számára is tartogatnak meglepetéseket. A festői Balaton-felvidék, a lankák között megbújó várromok, a kacskaringós utak, a hangulatos terméskő épületek és a szőlőlugassal övezett parasztházak rabul ejtik a látogatót. De visszavágynak ide a túrázás, a sportok és a lélegzetelállító kilátás szerelmesei is.

Fotó: mtu.gov.hu

A térség egyik ékköve Tihany, ahol szinte minden a levenduláról szól. Ahogyan a Tihanyi Levendula Manufaktúra számára is, akik azzal a misszióval dolgoznak, hogy minél többeknek átadják Tihany színeit, illatát és hagyományait. Manufaktúrájuk szappankészítéssel foglalkozik, a hagyományos eljárásokat egyesítik a modern technika nyújtotta előnyökkel. A szappanok előállítása során a levendula sokoldalúságát virágként és olajként is felhasználják, hogy önmagában és illatpárként is kiváló variációkat alkothassanak belőle, mindezt a legjobb minőségű alapanyagokból és növényi olajok felhasználásával készítik. (https://levendulamanufaktura.hu)

Fotó: https://levendulamanufaktura.hu

A Balaton, a Balatonfelvidék és az Őrség szépségének hírét viszi Szabó Ilona üveg, és fotóművész, akinek különleges üvegtárgyait saját készítésű természetfotói ihletik. Alkotásaival egyedi színfoltja a különböző vásároknak. Ilona a textiliparból nyergelt át az üvegtervezés művészetébe. Műhelyében különféle eljárással készít üvegalkotásokat apró dolgoktól a hatalmas térelválasztókig. A kollekcióban található üvegrogyasztásos technikával készült faliképeivel, fotóival a balatoni térség rejtett kincseit is megmutatja. (https://szaboilona.com)

Fotó: https://szaboilona.com

Makói hagyma, alföldi agyag

Dél-Alföld ékszerdoboza Szeged. Díszes épületei és szecessziós műremekei minden sarkon meglepetést ígérnek, míg múzeumai és galériái számtalan izgalmas tárlattal kedveskednek. Ám a város nemcsak a szemet gyönyörködteti, hiszen a település és térsége méltán híres a hungarikum Tiszai halászléről, a hagymáról és a paprikáról. A hangulatos éttermek és csárdák magyaros ínyencségei, valamint a színes gasztronómiai fesztiválok garantáltan kielégítik a kulináris élvezetek szerelmeseit.

Makó és Mórahalom népszerű gyógy- és élményfürdőkkel is várja látogatóit, melyekben a legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztály megtalálhatja a számára legkedvesebb kikapcsolódási formát.

Fotó: mtu.gov.hu

A Kovács Kerámia Manufaktúra az Alföldre jellemző népművészeti technikákkal, mintákkal és formákkal őrzik a fazekasság hagyományait. Közel 30 éves szakmai tapasztalattal készült termékeik nagy részét terrakotta kerti edények, hagyományőrző népművészeti kerámiák és egyéb fazekasáruk alkotják. Alföldi fazekas agyagból dolgoznak, hagyományos kézműves és gépi technikával.

Fotó: http://www.kovacskeramia.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában