hirdetés

2020.12.15. 19:48

Megjelent a Binder Trió új lemeze, melynek alaptémáját Bartók Béla Gyermekeknek című zongorára írt népdalgyűjteménye ihlette

Ebben az újabb népdalválogatásban Binder Károly zeneszerző improvizatív elemekkel színesíti Bartók zenéjét. Hangulatokat, karaktereket ábrázol meg olyan kompozitorikus technikákkal, szerkesztési és rendezési elvekkel, melyeket Bartók esszenciálisan érzékeltetett rövid kis darabjaiban.

Az új lemezről így nyilatkozott a szerző: „a naturális struktúrákban való gondolkozás során megjelennek a kvart akkordok, a pentaton rendszerek, továbbá a különböző osztinátókra épülő modális skálák (polimodális kromaticizmus), vagy a klasszikus zenéből ismert autentikus és plagális harmóniafordulatok. Mindegyik darab zárt, megszerkesztett formai kereteit kinyitottam. Minden rövid kis darab kibővült egy-egy improvizációs szakasszal, mely részek vagy bevezetőként (intro) vagy a végén levezetésképpen, mint (outro) jelennek meg.

Van hagyományos téma- improvizáció- téma szerkezet, de van olyan is, amikor az eredeti darabot átharmonizáltam. Azaz az eredeti darab két különböző témájából és a két különböző harmóniasorra történő rögtönzésből született egy új mű. A lemezen további formai szerkezeti átalakítások jelennek meg úgymint, a hagyományos AABA helyett AAB, ABAB, AABB, ABAC. Továbbá periódus- bővülések és metrumváltások is találhatók az átdolgozásokban. Izgalmas és inspiráló volt az alkotás során a gyönyörű szép népballadák és az afroamerikai népzenében található balladák, bluesok, díszítő technikájának és hangrendszereinek találkozása.”

Binder Trió: Binder Károly- zongora, Hidász Tamás – dob, Fonay Tibor – bőgő

Kiadja a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete;

Megrendelhető: [email protected] vagy 06-94-200-520;

A koncertvideók megtekinthetők az alábbi honlapon: www.iask.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában