fazonra nyírva

2021.05.28. 12:41

Szerinted neked jól állnának ezek a szakáll fazonok?

Kimondhatjuk, hogy a szakállviselés reneszánszát éli sok szempontból. A 21. században ismét divattá vált a szakáll. Azonban ez nem egy új keletű, múló divat, hanem már évezredek óta az emberiség férfitagjainak tulajdonságaira is lehetett ezzel utalni rájuk.

vaol.hu

Fotó: Pixabay

Sokan a (nagy) szakállt a bölcsességhez, a kulturáltsághoz, a komoly teljesítményhez kapcsolták, míg mások a szexualitáshoz (persze pozitív értelemben). Egyes kultúrákban a szakállnak vallási jelentősége is van: az iszlám vallásban (manapság a szalafizmusban) szokásos a szakáll hordása, mivel a próféta is szakállt viselt. A zsidó vallás egyik ortodox ágában, a haszidok soha, egyáltalán nem vágják a szakállukat, máig sem.

Szakállbírság Magyarországon!?

Manapság a szakáll sok mindent kifejezhet: stílust, életérzést, ápoltságot (de annak hiányát is), jó kinézetet stb. Ez nem volt mindig ennyire liberális: az 1500-as években csak azok a férfiak hordhattak szakállt, akik már megházasodtak (ahogy a nők „bekötötték a fejüket” az esküvő után). Az 1700-as évek elején pedig kevesek előjoga volt a szakáll hordása: a parasztok még bírságot is kaphattak azért, ha nem borotválkoztak rendszeresen.

A jó hír az, hogy manapság ilyen gond nincs – igaz, az utóbbi időben a maszkok kötelező viselése eltakarta a szép (és kevésbé szép) szakállakat vagy jelentős részüket. Ennek szerencsére vége, reméljük, hogy tartósan.

Milyen szakáll típusok léteznek?

Elég egyetlen „első” ránézés, hogy meg tudjunk különböztetni sokfajta szakáll típust, de könnyen lehet, hogy nem szakmabeliként (borbélyként) a nevüket kevésbé ismerjük.

A G-cutz Barber Shop szerint több dolgon is múlik, hogy milyen szakáll fazonnal érdemes próbálkoznod.

A borostánál épp csak hosszabban kezdődik a rövid szakáll (short stubble), amely természetes növekedéssel közel az egész arcot befedi, ehhez kisebb igazításokat lehet eszközölni.

Ugyanilyen, de valamivel hosszabb a közepes szakáll (medium stubble) és a hosszú szakáll (long stubble) is. Ez utóbbinál még tüzetesen figyelve meg lehet látni a bőrt a szakállon keresztül.

A teljes szakállnál (full beard) ez már nem lehetséges. Itt már szokásos a száj alatt kicsit komolyabban megigazítani a szakállat.

A francia villa (French fork) szakáll ehhez hasonló, de alul, az áll alján van egy fordított V alakú bevágás.

A Bandholz-szakáll elég új keletű jelenség, legalábbis a nevét illetően: mindössze 2011 óta ismerjük ezt a nevet, amit a Beardbrand alapítójáról, Eric Bandholz-ról kapott.

Létezik Balbo szakáll is, itt a bajusz és a szakáll nem érnek össze. Az Imperial pedig egészen rövid, alig látható szakállat jelent nagy bajusszal (ezt kb. Ferenc József stílusában kell elképzelni).

Jól ismerjük a körszakállat (circle beard) és még egy fontos fajta a Van Dyke szakáll, amely egy rövid bajuszból, és kecskeszakállból áll, amely egy lassan kiszélesedő, egyébként vékony „szakáll‑résszel” kapcsolódik a szájhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában