támogatott tartalom

2021.06.26. 00:01

A horizontális hálózatosodás sikerre visz – A KRAFT mint regionális fejlesztési program terjeszkedik

Az egyetemek szerepének újragondolása forradalmi változást hozhat, mondja Miszlivetz Ferenc, akivel a két nap múlva startoló egyhetes brainstorming (nyári egyetem) témáin kívül a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) második öt évének rövid-, közép- és hosszú távú tervei is szóba kerültek.

Tóth Kata

Miszlivetz Ferenc: „Arra törekszünk, hogy egy mintarégiót – zászlóshajót – hozzunk létre”

Fotó: Ohr Tibor

A FTI-iASK főigazgatójával legutóbb fél éve, az intézet 5. születésnapjára készült Képes Könyv KRAFT Kőszeg megjelenése kapcsán beszélgettünk. Akkor azt mondta: létrejövőben van a KRAFT és az FTI-iASK által szorgalmazott hármas szövetség önkormányzatok,

tudásközpontok és piaci szereplők között, a KRAFT Nyugat-Pannónián át Közép-Európa makro-régiója felé tart. Onnan vettük fel a fonalat.

– Több fronton tanúi vagyunk az első időszakban főként Kőszegre koncentráló KRAFT- program továbbgondolásának és továbbvitelének. Egy példa: a KRAFT-Pannónia programkeretei között a Kőszeg–Szombathely–Burgenland mikrorégióhoz hasonlóan a Szigetköz–Csallóköz projektben dolgozunk. Célunk egy olyan hosszú távú és sokoldalú fejlesztési koncepció kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a mikrorégiókból összeálló fejlesztési térség határokon átívelő, fenntartható és mintaadó területfejlesztési példává váljon. Alapelve pedig, hogy a környezeti és társadalmi-gazdasági fenntarthatóságot biztosítsa, természetalapú és innovatív fejlesztési megoldásokat alkalmazzon. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium bevonásával kezdeményezte a projektet. Az FTI-iASK és a győri Széchenyi Egyetem szakmai koordinálásával zajló programsorozatban Insula Magna címen zajlott a napokban sikeres szakmai konferencia a Szigetköz vízgazdálkodásának helyreállításáról Mosonmagyaróváron. A KRAFT tehát mint regionális fejlesztési program bővül és erősödik – folytatódik a horizontális hálózatosodás, az új típusú tudás-létrehozás és -átadás. Az előttünk álló öt év egyik nagy célkitűzése az, hogy nemzetközi szinten is értelmezhető legyen: a Nyugat-Pannon régióra szóló programmá alakítsuk. E törekvésben fő partnerünk a világszerte ismert kutató, víztudományi szaktekintély Charles Vörösmarty, a City University of New York professzora – mondja a főigazgató.

Véleménye szerint az egyetemek szerepének és a városok együttműködésének újragondolása forradalmi áttörést hozhat – a tervek szerint 12 magyar város ligában tömörülve közösen fejleszti magát és a régiót, ami eddig példa nélküli. Az FTI-iASK pedig ebből a szempontból (is) példa: az ilyen típusú nyitott, horizontálisan együttműködő, és nagyon magas nemzetközi sztenderdek alapján működő intézettípus terjedne, és segítené a Nyugat-Pannon régió új egyetemi kutatási-stratégiai-fejlesztési céljainak megvalósulását. – Ha ezeket be tudjuk indítani, annak tovagyűrűző hatása és vonzereje egyre inkább érezhető lesz, és a nemzetközi figyelmet ide irányítja – állítja.

Miszlivetz Ferenc: „Arra törekszünk, hogy egy mintarégiót – zászlóshajót –
hozzunk létre”
Fotó: Ohr Tibor

Miszlivetz professzor a következő időszak másik „csomagjának” nevezi kutatási eredményeik nemzetköziesítését. Már az idén elkezdődnek például a Magyarországon kívüli könyvbemutatók: július 5-én Bécsben lesz a bemutatója a Bába Iván–Gyurcsík Iván–Kis Gy.Csaba által jegyzett Közép-Európa magyar szemmel című könyvnek, Rijekában pedig az intézet tudományos főmunkatársa, Jody Jensen által szerkesztett – hamarosan megjelenő – „Emlékezetpolitika és populizmus Délkelet-Európában és a Balkánon” című könyvet mutatják be. És szóba kerül a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt, amelyben stratégiai partner a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. Mint ismert, az FTI-iASK sikerrel vett részt Veszprém kihívásában, amelynek révén pályázatukat támogatta a projekt nemzetközi szakértői testülete.

– Az európai uniós zsűri számára megnyerő elképzelés volt, hogy a pályázatot nem egyedül Veszprém adta be, hanem a körülötte lévő Bakony–Balaton-régióval közösen. A programban együtt mutatjuk meg Európának értékeinket, kulturális sokszínűségüket. Intézetünk szakmai tapasztalatával, a régiók bevonási képességével számos pozitívummal szolgálhat a program számára, több ponton bekapcsolódhat a közös munkába.

Szemléltetésként: a kiválasztott bakonyi vagy balatoni településeken interdiszciplináris kutatások révén feltárjuk a helyi értékeket, a települések ékköveit, amelyek az ott élők magától értetődőnek, természetesnek vettek. 2017-ben az intézetnek volt egy Veszprém-

KRAFT-index alapú szociológiai felmérése. A közös munka a közös kulturális örökség mentén, elsősorban építészeti és komolyzenei fronton zajlik, Keszthelyen és Bakonybélben például.

Mizsei Zoltán vezetésével egyházzenei fesztivált szervezünk a Pannon-régióban. Egy másik tervezett ökológiai fesztiválon interakcióba kerülnek a művészetek és az ökológia – abban is nagy szerep juthat az FTI-iASK-nak, ahogy a konferenciákon, a kulturális diplomáciában is.

A Pannon Városok Szövetségének tagja Kőszeg is, és Veszprém már 2018-ban, amikor a címet elnyerte, felajánlotta a Pannon Városok Szövetsége tagjainak, hogy bemutatkozási lehetőséget kínál a városoknak régiószerte. A kulturális-kreatív szektor regionális megalapozásáról szóló diskurzusban is partnere az FTI-iASK az EKF-programnak. A szeptemberi KRAFT-konferencián külön szekcióban foglalkozunk e szerteágazó kérdéskörrel – mondja Miszlivetz Ferenc.

– Az intézet vezetőjeként fontosnak tartom, hogy a regionális fejlesztési koncepció konkretizálódni tudjon, és ez megint a KRAFT lényegéhez vezet: a kreatív város és a vidék – a kisebb települések – új típusú oszcillációs együttműködéséhez. Olyan vidéket vizionáltunk, ahol a városi élet összes előnye adott, a nagyvárosi élet hátrányai nélkül. A lényeg, hogy a régiót fejlesztjük, nem egy-egy települést pontszerűen. A törekvésünk az, hogy egy mintarégiót – zászlóshajót – hozzunk létre, ebben a koncepció, a know how és a kezdeményezés az intézeté. (x)

Közép-Európai Tangó a Globális Tánciskolában

A 26. Nemzetközi Nyári Egyetem kezdődik június 28-án, hétfőn. A már második alkalommal hibrid formában megvalósuló programsor társadalomtudományok, politika, diplomácia, kultúra és művészetek összekapcsolódását hozza – új típusú egyetemet. A nyári egyetemet a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Társadalmi és Európai Tanulmányok Intézete Alapítvány (ISES) szervezi, együttműködve a Pannon Egyetemmel, az UNESCO Kulturális Örökség és Fenntarthatóság Kőszegi Tanszékével, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának védnöksége alatt. Hétfőtől július 2., péntekig követhetik az érdeklődők az angol nyelvű online előadásokat és szakmai vitaműhelyeket. Esténként online koncertfilmek és videoklipek gazdagítják a programkínálatot. Az intézet 61 jelentkezést kapott, a legtöbbet Kazahsztánból (7 résztvevő) és Ukrajnából (4 fő).

Az új arcok mellett több visszatérő hallgatót köszönthetnek a világ minden tájáról, például a Fülöp-szigetekről, Kínából, Kubából vagy Indiából. Hallgatók és előadók egyszerre lesznek jelen az online térben. Elemzik majd a közép-európai identitás összetettségét, a demokratikus kihívásokat és a nyugati civilizáció válságát (populizmus és euroszkepticizmus). A Covid-19 kapcsán téma lesz az oltáspolitika és az emberi biztonság, valamint az intézményi ellenállóképesség a válságok idején. A nyári egyetem idei címe is beszédes: Közép-Európai Tangó a Globális Tánciskolában. A nyitónapon délelőtt a Közép-Európa lehetőségeit megvitató panel vendégei között ott lesz Varga Judit igazságügyi miniszter; Bogyay Katalin volt ENSZ nagykövet; Mladen Andrlic budapesti horvát nagykövet; Tibor Bial budapesti cseh nagykövet; Nagy Andor bécsi magyar nagykövet; Nepop Liubov budapesti ukrán nagykövetés Klaus Wölfer osztrák diplomata.

Tisztikeresztet kapott

Múlt szombaton vette át a magas rangú állami kitüntetését Miszlivetz Ferenc, amelyet még március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából kapott a miniszterelnök előterjesztésére.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata elismerés
Fotó: Ohr Tibor

A Covid-járvány miatt három hónappal a nemzeti ünnep után adta át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter professzor Dr. Miszlivetz Ferenc egyetemi tanárnak, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) főigazgatójának a Kreatív Város Fenntartható Vidék fejlesztési koncepció (KRAFT-koncepció) kidolgozásában vállalt szerepének, valamint több évtizedes kimagasló színvonalú tudományos kutatói és oktatói pályája elismeréseként. A főigazgató számos díjban és elismerésben részesült, köztük megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét 2005-ben. A KRAFT-fejlesztések Kőszegen tovább folytatódnak: a tervek szerint az idei esztendőben születik újjá a kőszegi zsinagóga épületegyüttese; és indul a volt Bálház teljes körű rehabilitációja, amely felújítását követően a város XXI. századi színvonalú, koncerttermet, kiállító teret és filmszínházat is magába foglaló kulturális és közösségi palotája, találkozóhelye lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában