támogatott tartalom

2021.07.21. 09:52

Külföldi nyaralás 2021-ben? Megfelelő biztosítás nélkül igazán ráfizethetünk!

Mert az ördög a részletekben lakozik. Legyen szó utasbiztosításról vagy az utazás sarokpontjairól, jobb, ha felkészülünk alaposan. Ki tudja, mi lesz akár már a jövő héten!

VN

Képek: Pixabay

Fotó: Pixabay

Míg Magyarországon szinte már maszkot sem kell hordani, Európa több országában újra korlátozásokat vezetnek be. Mi történik, ha netán külföldön kapunk el egy betegséget? Vagy mi történik, ha a megkötött utasbiztosítás nem fedez ezt-azt?

Képek: Pixabay

Megfelelő biztosítás megkötése

Utazás előtt ajánlatos különféle utasbiztosításokat kötni minden esetben. Főleg akkor, ha külföldre tartunk. Ugyanis belföldön egészen más törvények, szabályok korlátoznak, illetve lehetőségek segítenek minket, mint külföldön. Itthon még elugrik értünk valaki a családból, ha nagy a baj. Az utasbiztosítás megkötésénél ne csak azt tartsuk szem előtt, hogy mi a célállomás, Palermo vagy Balatonföldvár. Arra is kell figyelnünk, hogy milyen tevékenységeket tervezünk kipróbálni az utazás során, ugyanis ennek meglehetősen nagy jelentősége van.

Fontos alaposan utánajárni és olyan utasbiztosítást választani, amely utazási célunkhoz illik, probléma esetén támogatást nyújt. Tehát ha például extrém sportot szeretnénk űzni, igyekezzünk olyan biztosítást kötni, amely ezen kondíciókkal kapcsolatos fedezeteket foglalja magába. Az ilyen speciálisan létrehozott utasbiztosítás megkötésével általában jogosultak vagyunk arra is, hogy az adott sporthoz szükséges felszereléseket biztosítsuk. És hogy mi minősül extrém sportnak? Kérdezzünk utána az adott biztosítónál, vagy olvassuk el az apróbetűs részt!

Többek között ezért is kell gondosan megtervezni utazásaink apróbbnak hitt részleteit. Ugyanis, ha extrém sport végzése közben ér minket baleset úgy, hogy a biztosításunk nem tartalmaz erre vonatkozó kiegészítő fedezetet, akkor automatikusan semmisnek tekinthetik a biztosítást, hiszen nem kötelez semmi a plusz segítségre, ellátásra. Nem elhanyagolhatóak a körülmények, tehát, ha például olyan balesetet szenvedünk flyboardozás vagy éppen búvárkodás közben, amelynél helikopteres mentésre van szükségünk, de a mi biztosításunk csak a hajós mentőegység költségeit fedezi, akkor sajnos bajban vagyunk. Természetesen a szakemberek ilyen esetben is ellátnak minket legjobb tudásuk szerint és ha kutatásra, kimentésre van szükség, akkor megteszik. Azzal a feltétellel, hogy mivel a biztosítás nem fedezi, nekünk kell kifizetni a súlyos összegeket jelentő, a szolgálatért járó díjakat.

Akkor tehát mi történik, ha baleset ér?

Ha baleset ér minket, megfelelően igényelt biztosításunk rengeteg mindent fedezhet. Azonban nem csak sportolás közben érhet baleset minket, sajnos megtörténhet az akár a nyaralásra vezető úton. Ilyenkor egy arra alkalmas biztosítás szolgáltatásainak igénybevételével könnyedén felvehetjük a kapcsolatot olyan szervezetekkel, amelyek segítséget nyújtanak nekünk, legyen szó akár a jármű elszállításáról, vagy éppen a rendőrséggel való kommunikációról.

Amennyiben mégis sportolás közben ér minket szerencsétlenség, akkor több lehetőségünk is van. Ilyen például a fent már említett kimentés, amelynél különböző járműveket alkalmaznak. Miután kimentettek minket és úgy vélik, további kezelésre van szükségünk, nagy valószínűséggel kórházba szállítanak majd. Az ott töltött időnk természetesen nem ingyen van, ahogy a gyógyszerek, vizitdíjak és esetlegesen elvégzett műtétek sem.

Ezután vagy hazaszállítanak minket, amely szintén fizetős szolgáltatás, vagy abban az esetben, ha hosszabb időt töltünk kórházban, családtagjaink, szeretteink meglátogathatnak. Létezik olyan utasbiztosítás, amely fedezi a családtagok kiutazásának költségeit és szállását egyaránt. Legrosszabb esetben, ha bekövetkezne a balesetet szenvedő fél halála, némely biztosítás garantálja, hogy kártérítésre jogosultak az érintettek.

Amellett, hogy a legrosszabbra felkészülünk egy-egy biztosítás megkötésével, szintén fontos vagy utazás előtt vagy a helyszínen beszerezni az alapvető utazási hozzávalókat. Mint például a leégés ellen naptejet, az állandó hidratáláshoz palacko(ka)t tele vízzel, alapvető gyógyszereket, stb. Ha magunk gondoskodunk az ellátásról, érdemes lehet megnézni a Penny akciós újság új heti kínálatát. Az odaútra nem csak édes pékárut vehetünk az üzletben, tápláló szendvicseket is készíthetünk a frissen kapható zöldségek és a különböző felvágottak egyvelegéből.Egy finom szendvics és néhány bíztató falat (csokoládés krémmel töltött kekszből) hozzájárul az utazás fáradalmainak leküzdéséhez.

Egy kis érdekesség

Itt a nyár, ezekkel együtt pedig jöhetnek a vízi extrém sportok is. Fent már jócskán kifejtettük a különféle balesetek körülményeit. De mi van akkor, ha ezt a balesetet nem mi és nem is egy másik ember okozza, hanem például egy tengeri sün? Igen, ez is megtörténhet. Főleg nyáron, amikor sokan választanak vízi sportokat édesvizeken és tengereken egyaránt. Ilyenkor elkerülhetetlenek azok a helyzetek, hogy esetleg egy medúzacsípés áldozataivá válunk, vagy éppen egy ártatlan tengeri sün tüskéi csiklandozzák talpainkat.

Azért fontos megemlíteni ezt, mert ha nem megfelelő biztosítást kötöttünk, vagy nem is kötöttünk egyáltalán, akkor ezek bizony költséges élmények lehetnek. Ha külföldön megcsíp minket egy medúza és kórházi ellátásra szorulunk, akár több tízezer forintos kiadásokkal is szembesülhetünk. Triviálisnak tűnik ugyan, de nem az, ezért biztosításunkat ne arra alapozzunk, mennyire tartjuk szerencsésnek magunkat az életben, illetve mennyire gondoljuk magunkról azt, hogy velünk úgysem történik semmi baj.

Persze nyilvánvaló, hogy a határok megnyitásával sokan ugranak a lehetőségre, hogy külföldre menjenek pár napra, hétre. Mivel továbbra is kiszámíthatatlan maradt a járványügyi helyzet, azért nem árthat útlemondási biztosítást is kötni.

Még mindig komolyan gondoljuk a külföldi utazást? Akkor jó olvasást az apróbetűs részekhez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában