támogatott tartalom

2021.09.20. 08:57

Megtenni az első lépést a változásért

Immár hetedik alkalommal, az eddigieknél is bőségesebb tartalommal és kísérő programokkal – szeptember 20–22. között – rendezi meg az Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete a nemzetközi Kraft-konferenciát.

Tóth Kata

A három napon keresztül összesen hat panelben zajló tanácskozáson hazai és külföldi szakemberek, egyetemi kutatók vitatják meg a kreativitás, innováció és fenntarthatóság témáit, valamint a város- és régiófejlesztés követendő gyakorlatait a Jurisics-vár Lovagtermében. Diskurzusok az idén is arra fókuszál, hogyan lehet az elméleteket a gyakorlatban hasznosítani és a Pannon régiót lefedő hálózatban együtt gondolkodni.

Kreatív közösségek és hálózataik – A fenntarthatóság nyomában – ez a hétfőn kezdődő konferencia hívómondata, reflektálva arra, hogy a Covid-válság még nyilvánvalóbbá tette, mennyire fenntarthatatlan módon élünk. Gondolkodunk és beszélünk forgatókönyvekről, szervezünk és tervezünk változást, de nehéz egyszerre ambiciózus és megvalósítható célokat kitűzni. Mindehhez egyszerre innovatív, kreatív és folyamatos együttműködésre van szükség, és csak ha az együttműködés maga is fenntartható, válhatunk valóban rezilienssé, állítják. A 7. Nemzetközi Kraft-konferencia célja, hogy megtegyük az első lépést a változás útján.

A konferencia hat panelből épül fel, a segítségükkel térben és tematikusan egyaránt elmélyülhetünk a Nyugat-Pannon régióban. Hétfőn délelőtt a köszöntők után Globális kép a világjárványok és az éghajlatváltozás idején címmel zajlik majd az első: Kerekes Sándor a romboló innovációról; Gelencsér András a fenntarthatóság korlátairól; Kroó Norbert innováció és tudomány kapcsolatáról beszél; Tóth Gergely Landscape – életfeltételektől az életminőségig címmel ad elő. Délután a Local Flavours helyi kulturális örökségre épülő projekt mutatkozik be, kerekasztal-beszélgetés szól a régióközi tanulás tapasztalatairól. Ezzel párhuzamosan az FTI-iASK Szocio-Kraft kutatói és a Semmelweis Szociális Vezetőképző Tudásközpont munkatársai szervezésében Szocio-Kraft parallel szekciónak ad helyet a Zwinger Torony.

A műhelymunka fókuszában az elérhető minőségi szociális szolgáltatás, mint a regionális fejlesztés egyik alapja áll. Közreműködői lesznek a kutatásban érintett szociális szolgáltatások képviselői, a szociális szolgáltatások területén dolgozó szakemberek. Igazi csemegét tartogat az este: 18 órakor megnyílik a Hankiss Archívum. (Az intézmény példamutató módon gondozza a reneszánsz ember, Hankiss Elemér szociológus, filozófus, irodalomtörténész életművét, aki húsz évig dolgozott Kőszegen, és jelentős szerepe volt a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének létrehozásában is.) Bemutatkozik a Pannon Irodalom és Művészetek Háza a Festetics Palota udvarán. A megnyitó ideje alatt az érdeklődőknek megnyitják a Kraft-programban felújított Festetics Palota külső és belső tereit; az FTI-iASK munkatársaik Tokaji Nagy Erzsébet, Nagy András, Mizsei Zoltán, Mátay Mónika, Szántóné Balázs Edit, Sümegi István pedig részletes tájékoztatást adnak a Hankiss Archívum és a Pannon Irodalom és Művészetek Háza működéséről.

A fenntarthatóság újraértelmezése az éghajlatváltozás és a pandémia idején – ezt a témát járja körül a harmadik panel. Tarpataki Tamás Átstrukturálódó gazdaság, rehabilitálódó agrárium?; Shen Xiaomeng Fenntarthatóság és rizikók; Charles Vörösmarty Regionális újra-fejlesztés; Szócska Miklós Fenntartható egészség(ügy) címmel osztja meg gondolatait.

Néhány hónapja Miszlivetz Ferenc, az FTI-iASK főigazgatója úgy fogalmazott: „Több fronton tanúi vagyunk az első időszakban főként Kőszegre koncentráló KRAFT-program továbbgondolásának és továbbvitelének. A KRAFT-Pannónia programkeretei között a Kőszeg–Szombathely–Burgenland mikrorégióhoz hasonlóan a Szigetköz–Csallóköz projektben dolgozunk. Célunk egy olyan hosszú távú és sokoldalú fejlesztési koncepció kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a mikrorégiókból összeálló fejlesztési térség határokon átívelő, fenntartható és mintaadó területfejlesztési példává váljon.”

Ehhez kapcsolódik a negyedik panel témája: Pannon-Kraft Lab: Szigetköz, Pannon Városok. Hizó Ferenc a multilaterális vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési program – Insula Magna témáját boncolgatja, Miszlivetz Ferenctől és Rechnitzer Jánostól adalékokat kapunk a Szigetköz víziójához. Jakobi Ákos és Szabó Mariann: Insula Magna: az iASK kutatás első mérföldkövéről beszél; Rácz Orsolyától Csallóközi kitekintést kapunk; Kárpáti Andrea a Széchenyi Egyetem kutatási összefoglalóját ismerteti. Délután a Pannon Városok Szövetsége polgármesterei és a városok fejlesztési szakemberei részvételével zártkörű Pannon Városok Kerekasztal lesz a Zwingerben. Kedden este „Szigetközi pillanatok” címmel nyílik meg Alexay Zoltán fotóművész kiállítása a Zwingerben. A zárónap, miután a komplex regionális fejlesztési elképzeléseket, kutatási javaslatokat megvitatták a résztvevők, két további nagy témakört tartogat: a közszolgáltatási szektorok reziliens működéséről és a kreatív terek születéséről.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A pandémia miatt az eseményen való részvétel védettségi igazolványhoz vagy negatív Covid-teszthez kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában