Szponzorált tartalom

2021.10.14. 14:16

Ezekre figyelj az étkezésed során a babavárás ideje alatt

A gyermekáldás az egyik legszebb dolog egy pár életében, és a várandósság az egyik legkülönlegesebb szakasz egy nő életében. Amellett, hogy lelkileg nagyon sokat ad, a szervezet számára igazi kihívást jelent. Kiemelten fontos szerep jut ilyenkor az étkezésnek, mert a bevitt táplálékkal biztosítjuk mind a magzat, mind az édesanya számára a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket.

PR cikk

pregnancy, healthy food and people concept - close up of happy pregnant woman eating vegetable salad for breakfast in bed at home

Fotó: lev dolgachov

A táplálkozás mellett oda kell figyelni a folyadékpótlásra is, a megfelelő mozgásformákra, melyek szintén jót tesznek a baba és mama egészségének, de érdemes tisztában lenni azokkal a vitaminokkal, prenatális étrend-kiegészítőkkel, melyeket extra pótlást igényelnek a babavárás időszakában.

Hogyan táplálkozzon egy kismama?

Úgy tartja a mondás, hogy kettő helyett kell enni, de ez azért túlzás. A növekvő baba kb.15%-kal növeli meg a kismama energiaszükségletét. Az, hogy kinek mennyi a napi energiaszükséglete, már függ a kortól, a fittségi állapottól, aktuális életmódtól, és hogy van-e rajtunk pl.túlsúly. A terhesség alatti gyarapodás nem lehet egyenlő az elhízással, tehát a kismamáknak törekedniük kell a minőségi táplálkozásra, egy szakszerűen összeállított, változatos étrend által.

Átlagosan 9-12 kilogrammal gyarapodik a kismama súlya a terhesség végéig, ám ha valaki eleve súlytöbblettel rendelkezik, annak nagyon oda kell figyelnie, mert az áldott állapotban ilyenkor megnőhet a terhességi cukorbetegség kockázata, de a magas vérnyomásé is.

Természetesen együk, amit kívánunk, de ésszerű kereteken belül, tényleg koncentrálva az egészséges összetevőkre. Inkább többször együnk keveset a nap folyamán, egyenletesen elosztva és minden tápanyag típusból (zsírok, fehérjék, szénhidrátok) tartalmazzon az étrendünk.

  • A szénhidrátokat érdemes zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, hajdina, bulgur, quinoa, burgonya és rizs formájában bevinni a szervezetbe. A cukrokat, fehérlisztes termékeket kerüljük, főleg, amikor már kevesebbet is mozgunk.
  • A zsírok, zsírsavak pótlására remek lehetőség a tojás, tejtermékek – sajtok, az olajos magvak, de azért húsokat is fogyasszunk bátran.
  • A fehérjét könnyű pótolni hüvelyesekkel, sovány húsokkal és tejtermékekkel, vagy akár egy finom protein shake formájában.
  •  

    Figyeljünk oda a folyadékpótlásra is, hiszen a szervezet ilyenkor még több hidratálást kíván. A vizelet besötétedése azt jelezheti, hogy nem iszunk eleget. Márpedig a folyadék nagyon fontos a kismamának is, és a babának is. Ihatunk gyógyteákat is, kismama tea komplexet, vagy kamillát, citromfüvet, gyümölcsteákat. A cukros, szénsavas üdítőket inkább kerüljük el, a tejet pedig ha kívánjuk, mindenképp forraljuk fel!

    Nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kismamáknak

    Fontos tudni, hogy bizonyos vitaminok szedését már a várandósság előtt érdemes megkezdeni, amikor még csak tervezi a pár a gyermekáldást. Ugyanis így megelőzhetőek olyan rendellenességek, mint a velőcsőzáródási problémák, amik a terhesség nagyon korai szakaszában alakulnak ki, pl.folsav hiányában. Érdemes tehát már a tervezés, készülődés szakaszában utánanézni a legjobb terhes vitaminoknak és prenatális táplálékkiegészítőknek.

    A bébi egészsége mellett a terhesvitaminok az édesanya számára is fontos támogatást nyújtanak, hiszen ha nem áll rendelkezésre elég tápanyag és vitamin a baba számára, akkor a magzat az édesanyától “veszi el” azokat, így a kismama könnyen fáradékony lesz (magnézium és B-vitamin hiány), a kalcium hiány miatt elromolhatnak a fogai, szédülhet, rosszul aludhat stb.

    Mit tartalmaznak a prenatális készítmények?

    A terhes vitaminok márkától függően mutathatnak eltéréseket, de jellemzően hasonló komponenseket tartalmaznak:

  • D-vitamint,

  • C-vitamint,

  • E-vitamint,

  • A-vitamint,

  • B-vitaminokat,
  • Ásványi anyagokat: vasat, cinket, magnéziumot, mangánt, szelént, jódot,
  • Folsavat, folátot és
  • Omega zsírsavakat.
  • A folsav, vagyis B9 vitamin az idegrendszer támogatásán túl részt vesz a DNS és RNS előállításában, meggátolja a kismama lehangoltságát, és segíti a fehérvérsejtek és vörösvérsejtek termelődését is.

    A B-vitaminok az idegrendszert támogatják, elősegítik a hormonrendszer megfelelő működését, támogatják a vérképzést, csökkentik a fáradtságot.

    A felsorolt vitaminok mind szerepet játszanak az immunrendszer védelmében, részt vesznek az anyagcsere folyamatokban, a D-vitamin a kalciummal együtt a csontképzésért felel, a C-és az E-vitamin erős antioxidánsok és védik a sejteket.

    Amikor babaváró csomagot választunk, vagyis terhes vitamin komplexet, érdemes gondosan elolvasni az összetevőket, és az ajánlást is, hogy melyik szakasztól javasolt a fogyasztása. Hiszen van amelyik a tervezés 0. pillanatától a 9.hónap végéig szedhető, míg más fajták kimondottan trimeszterenként vannak kifejlesztve.

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában